Nieuw kunstwerk in Middelburg, wethouder: ‘Het werd tijd’

Met een vrolijke zwaai onthult wethouder van cultuur Eduard Smit (LPM) het nieuwste kunstwerk in de openbare ruimte in Middelburg: het beeld ‘de Archivaris’ van beeldend kunstenaar Giel Louws. De sfeer is feestelijk. De internationaal bekende Middelburgse kunstenaar wordt van alle kanten gefeliciteerd. De wethouder is trots: “Het is eigenlijk niet aan mij om een oordeel te vellen, maar ik vind het prachtig.”

Dit is het eerste kunstwerk in de openbare ruimte in lange tijd, zegt de wethouder in zijn toespraak. Te lang naar zijn mening. “De openbare kunst lag in de versukkeling. We hebben achterstallig onderhoud te doen.” Nu staat deze gele kast op schragen te stralen aan de rand van het grasveld op het hoogste punt van het Brouwerijpoortpark.

Dit ‘achterstallig onderhoud’ werd mede mogelijk dankzij de Middelburgse coronasubsidie. Om creatieve makers te ondersteunen in de schrale jaren van de pandemie kwam de stad met de Makersregeling. Dit kunstwerk is daar het laatste uitvloeisel van.

Giel Louws maakte het werk voor de plek waar het nu staat: het parkje naast het Zeeuws Archief. Een kleine open kast naast het grote volle provinciale archief. “Als een tegenhanger van het archief”, zegt Giel Louws. “Als een archief van het hier en nu.”

De kast lijkt geel geverfd hout en ook de schagen zien eruit als houten schagen, maar de constructie is van staal en bestand tegen alle weersomstandigheden.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.