Mooie concerten van beiaardiers in Veere deze zomer

Sinds 27 juni klinken mooie melodieën door de historische binnenstad van Veere. Voor de slag van het hele uur klinkt ‘Somewhere over the rainbow’ en voor de slag van het halve uur hoor je de Aria ‘Come Ye Sons of Art away’. Tot half augustus zijn er steeds verschillende beiaardiers uitgenodigd.

Stadsbeiaardier David van der Vlies heeft samen met vrijwilliger Marco Kreiken, zelf ook muzikant, de speeltrommel verstoken. Een klus van gemiddeld een werkdag, waarbij eerst alle oude noten van de vorige melodieën verwijderd en schoongemaakt worden uit de speeltrommel.

Speeltrommel uit 1735

Hierna worden een voor een de noten van de nieuwe melodie door de stadsbeiaardier verstoken in de trommel en door Marco vastgeschroefd. Naast deze automatische muziek uit de toren, aangestuurd door de historische speeltrommel uit 1735, wordt er ook live gespeeld op donderdagen van 12 tot 13 uur door David van der Vlies en deze zomer ook weer op een aantal zaterdagavonden in juli en augustus. 

Beiaardiers

Voor deze speciale zomeravondconcerten komen er beiaardiers uit binnen- en buitenland een concert verzorgen op de historische beiaard van Veere. Het eerste concert in deze serie is op zaterdag 6 juli van 19 tot 20 uur door beiaardier Bauke Reitsma uit Deventer. Speciaal voor deze concerten is er steeds een luistertuin met stoelen waar je het programma in alle rust kunt beluisteren en kunt zien op een tv scherm. Hierdoor zijn de muzikale verrichtingen van hoog in de toren beneden te volgen. 

Luistertuin bij stadhuis

De ingang van de luistertuin voor 6 juli is direct tegenover het stadhuis. De toegang voor jong en oud is helemaal gratis. De tuin is ongeveer 20 minuten voor aanvang van het concert open. Ook een gedeelte van het concert volgen is mogelijk. Meer informatie is ook te vinden op de website van Museum Veere.