Maatje in Zeeland: van vrijwilligersorganisatie naar professionele personenalarmering

Maatje in Zeeland begon veertig jaar geleden als spontaan initiatief in Domburg voor personenalarmering. De inmiddels in Middelburg gevestigde organisatie is in de loop der jaren sterk gegroeid en verder geprofessionaliseerd.

Eind 1983 werd in Oostkapelle een oudere vrouw gevonden die al een aantal dagen hulpeloos op de grond had gelegen in haar woning. Dit inspireerde verzorgingshuis Ter Mantelinge in Domburg om een alarmsysteem op te zetten. Begin 1984 waren er zeven abonnees en werd besloten om Stichting Bejaarden Alarm Zeeland (SBAZ) op te richten. Die werd gevestigd in verzorgingscentrum Ter Mantelinge en alarmen werden ook afgehandeld door hun medewerkers. Zij moesten in het geval van een alarm hun eigen werkzaamheden onderbreken om de alarmoproepen van SBAZ af te handelen. De bescheiden administratie werd gerund door vrijwilligers.

Vrijwilligers

De stichting groeide jarenlang gestaag door en er kwamen steeds meer abonnees. Er werden inmiddels toestellen geplaatst door heel Zeeland. Hiermee groeide ook het aantal technisch vrijwilligers om de toestellen te plaatsen en het aantal administratief vrijwilligers. Door deze groei was het in 1995 niet meer mogelijk om alle alarmen af te laten handelen door medewerkers van Ter Mantelinge en verhuisde de organisatie naar Der Boede, tussen Koudekerke en Vlissingen. De alarmen werden vanaf toen 24 uur per dag en zeven dagen per week afgehandeld door de medewerkers van de receptie van Der Boede. De nachtelijke alarmeringen zijn een nog een paar maanden uitbesteed geweest aan een alarmcentrale in de Randstad, maar vanwege onoverbrugbare taalproblemen kwam men daar snel op terug.

Van SPAZ naar Maatje in Zeeland

In 1998 waren er al zo’n 1500 abonnees en is de naam gewijzigd in Stichting Personenalarmering Zeeland (SPAZ). In 2009 had SPAZ zo’n 2100 abonnees en verhuisde de stichting naar ’t Gasthuis in Middelburg. Daar werd tevens een nieuwe meldbank in bedrijf genomen. Vanaf die tijd groeide SPAZ stevig door en was het nodig om verder te professionaliseren. Er werden meer betaalde krachten aangenomen, maar de toestellen werden nog steeds geplaatst door
technisch vrijwilligers.

Maatje

In 2018 waren er al zo’n 5400 abonnees en werd de naam Maatje in Zeeland. De naamswijziging had een dubbele betekenis: het Zeeuwse karakter van de stichting. Een maatje is niet alleen een trouwe vriend, maar de voornaam Maatje is ook typisch Zeeuws. De alarmknop geeft mensen de keuze voor zelfstandigheid, maar wanneer er iets loos is, is de alarmcentrale van Maatje makkelijk en direct bereikbaar, zegt de organisatie. In 2021 verhuisde Maatje in Zeeland verhuisd naar Noordbolwerk 35 in Middelburg en groeide het aantal abonnees tot ruim 7500.

Dankzij personenalarmering kunnen ouderen langer thuis blijven wonen. (foto: Maatje in Zeeland)