Jonge Zeeuwen kruipen in de huid van politici tijdens jongerenparlement

Op 27 en 28 september 2023 hebben een dertigtal Zeeuwse jongeren deelgenomen aan de derde editie van het Zeeuws Jongerenparlement. Een jaarlijks event waarmee de Provincie Zeeland jongeren kennis wil laten maken met politiek en democratie en wil betrekken bij Zeeuwse onderwerpen.

Ook dit jaar mochten we een enthousiaste groep jongeren ontvangen op het Provinciehuis in Zeeland. We zijn enorm blij met de input en goede ideeën die zij ook dit jaar hebben aangereikt. Op naar een volgende succesvolle editie van het jongerenparlement!”, aldus gedeputeerde jongerenparticipatie Harry van der Maas.

Thema: Zeeland en de kracht van het water

De deelnemende jongeren van verschillende leeftijden (15 t/m 19 jaar) en opleidingsniveaus hebben zich verdiept in het thema ‘Zeeland en de kracht van het water’. Op de eerste dag gingen de jongeren net als echte Statenleden op werkbezoek in de provincie. Ze bezochten Waterdunen in Breskens. Programmamanager Zuidwestelijke Delta Paul de Beer, Benjamin Van Bunderen Robberechts (klimaatdiplomaat) en Jaco de Smit (onderzoekscoördinator Building with Nature, Hogeschool Zeeland) inspireerden de jongeren. Ook stond ontmoetingen met de Zeeuwse politici op het programma.

Opbrengst

De stem van jongeren krijgt vorm door de twaalf stellingen die ze opstelden en op dag twee aan gedeputeerde Van der Maas overhandigden. De deelnemende jongeren geven het belang aan van water als kostbare natuurlijke hulpbron. Ze vinden dat we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen om watervervuiling te verminderen en waterbronnen te beschermen. Jongeren moeten ook worden aangemoedigd om bewust water te gebruiken en verspilling tegen te gaan. Bovendien vinden ze dat de waterproblematiek voor iedereen beter zichtbaar moet zijn, om het gevoel van urgentie te vergroten. Ook vinden ze dat de waterkwaliteit omhoog moet, alsook de prijs van water voor grootverbruikers. Lees alle aanbevelingen hier. De Provincie Zeeland gaat de opbrengsten meenemen in haar beleidsvoering.