Vraagtekens bij keuzes Regionale Energie Strategie in Vlissingen
Bij de bespreking van het raadsvoorstel Regionale Energie Strategie 2.0 (RES) door de Vlissingse commissie Ruimte ontstond nogal wat discussie. Daarbij gingen commissieleden soms erg ver in op besluiten die de Rijksoverheid al heeft genomen. Maar de RES gaat ook over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van energie voor huishoudens.
De commissie ruimte van de gemeente Vlissingen sprak donderdagavond 9 januari over dit onderwerp. De discussie ging soms alle kanten uit. In 2020 kwamen de Zeeuwse overheden met de Regionale Energiestrategie 1.0 Zeeland (RES 1.0 Zeeland). Sindsdien hebben de gemeenten, provincie en andere belanghebbenden gewerkt aan plannen voor de verduurzaming van de energievoorziening in Zeeland. RES 1.0 is nog grotendeels actueel, maar door sterk fluctuerende gasprijzen, tekort aan arbeidskrachten en materialen en de netcongestie is er veel veranderd. Daarom is de RES vernieuwd.
Van het gas af
Lilian Janse (SGP) vroeg of het streven dat Nederland ‘van het gas af’ wil wel realistisch is en of dat ook de mening is van het college van B en W. “Moet dat een doel op zich zijn en hoe betrouwbaar zijn de alternatieven?” Dita Daalmijer (POV) had vragen bij de begroting van de RES. “Die stijgt met 20 procent, het volgende jaar met 25 procent en vervolgens met 30 procent. Hoe komt dat?” Ze wilde ook praten over mobiliteit, als onderdeel van de RES. De meest duurzame mobiliteit is zo weinig mogelijk reizen, vond ze. Hoe dat kan worden bereikt was opnieuw voer voor discussie.
Uitvoering
Hristijan Stevoski (PvdA) vroeg aandacht voor een eerlijke verdeling van de lasten van de verduurzaming over inwoners en bedrijven en voor energiearmoede bij mensen met een klein inkomen. Azad Toguc (GroenLinks) stelde vragen over het betrekken van inwoners en (mogelijke) energieopslag in batterijen.
Verantwoordelijk wethouder Jeroen Portier antwoordde dat het college van B en W uitvoering geeft aan datgene wat de Rijksoverheid al heeft bepaald. De begroting stijgt volgens hem de eerste jaren omdat de gemeente aan het begin staat van de uitvoering van RES. Er zijn regelingen en afspraken met de woningcorporatie om mensen met een klein inkomen te ondersteunen bij energiebesparende maatregelen. Batterijopslag staat nog in de kinderschoenen, zei de wethouder.
Details
Janse (SGP) was niet tevreden. “Waar pinnen we ons op vast? De verzwaring van het energienetwerk loopt ook erg achter. Dus hoe betrouwbaar is de energievoorziening straks nog.” Voorzitter Coen van Dalen wees er ook later meermaals op dat deze commissievergadering ging over vaststellen van een financieel besluit en dat de discussie wel erg over details ging, waar de Vlissingse gemeenteraad ook geen invloed op heeft. Daalmeijer (POV) was het daar niet mee eens. Ze voerde dat Duitsland en Frankrijk juist weer aardgasnetwerken aanleggen in het kader van de vergroening van de energievoorziening.
CO2
John Dooms (LPV) herhaalde wat de wethouder eerder zei: het is ook een besluit van bovenaf. Wel wees hij op een eerdere motie zijn partij om het aardgasnetwerk te laten liggen, omdat dat straks wellicht geschikt is voor waterstofgas. Pieter Jan Mersie haalde het doel van het Rijksbeleid aan: terugdringing van de CO2-uitstoot. Janse (SGP) plaatste daarop weer vraagtekens bij de schadelijke werking van CO2, waarna opnieuw discussie ontstond met CU en CDA.
De gemeenteraad neemt 30 januari een besluit over het raadsvoorstel RES.