Hardzeildag en mee varen met historische zeilschepen op het Veerse Meer

Zaterdag 20 juli is het Hendrik Willem van Loon Hardzeildag op het Veerse Meer. Er varen hoogaarzen, hengsten, schouwen, tjalken, schokkers en andere mooie oude zeilschepen mee, belooft de Stichting Behoud Hoogaars. 21 juli is het ook mogelijk om eens mee te varen op een oude platbodem.

Vanaf de wal heb je perfect zicht op de Hendrik Willem van Loon Hardzeildag op het Veerse Meer, zegt de organiserende Stichting Behoud Hoogaars. Bollende zeilen, zwaarden die door het water snijden, sprankelend witte boeggolven en schuimend kielzog en schepen die er lekker inhangen. Vooral bij veel wind levert dat spectaculaire plaatjes op. Je zou het de Zeeuwse variant van het beroemde Skûtsjesilen kunnen noemen.

Wedstrijd

Vanaf de wal bij de Campveerse Toren en het weiland bij de westelijke invaart van het Kanaal door Walcheren, heb je een goed zicht op de prachtige klassieke schepen en het verloop van de wedstrijd. Daar is bovendien van alles te doen.  Er zijn lekkere hapjes en drankjes, kinderspelen, een (maritieme) markt en er wordt verslag gedaan over de deelnemende schepen die voorbij varen. De wedstrijd begint om ongeveer 10.30 uur en eindigt rond 16.30 uur.

Aanbrengtocht

Sinds 1995 is de Hardzeildag uitgebreid met een aanbrengtocht. Op donderdag komen de deelnemende schepen aan in Zierikzee. Op de kade, gewoon op straat worden mosselen bereid voor alle varensgasten bij café De Biet in Zierikzee. De aanbrengtocht over de Oosterschelde naar Veere begint de volgende morgen. Na de Zeelandbrug start de wedstrijd. Is iedereen over de finish bij de Zandkreeksluis, dan gaat het hele konvooi naar Veere. Daar staat de grote feesttent en krijgen alle varensgasten op vrijdagavond een heerlijk buffet en liggen alle schepen aangemeerd.

Wil je zelf eens mee zeilen op een van deze historische platbodems? Dat kan, kom dan ook zondag 21 juli. Je kunt dan gratis meevaren.  Van 13.00 tot 17.00 varen de schepen op het Veerse Meer. Ze vertrekken vanaf de buitensteiger.

Foto: Stichting Behoud Hoogaars