Gratis openbaar vervoer kan uitkomst zijn voor Middelburgse minima

Voor driekwart van de Middelburgers met een minimuminkomen is de prijs van een kaartje een belangrijke drempel om met de bus te reizen. Dat blijkt uit een enquĂȘte die de gemeente heeft laten uitvoeren onder deelnemers aan een proef met gratis openbaar vervoer. Mensen kunnen zich nog steeds aanmelden voor deze proef.

Door Adrie Boxmeer

Sinds 15 november 2023 kunnen inwoners met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum deelnemen aan de proef. Uit het onderzoek blijkt ook dat voor 80 procent van de inwoners het gebrek aan vervoer een struikelblok is voor het doen van activiteiten. Eenzelfde percentage verwacht door het gratis busvervoer meer bezoekjes te brengen aan familie of vrienden en het ondernemen van uitjes. Ook verwachten ze de bus meer te zullen gebruiken voor doktersbezoek of het doen van boodschappen.

Heel Zeeland

De deelnemers aan de proef krijgen een Dal Vrij-abonnement, waarmee ze buiten de spitsuren gratis met de bus kunnen reizen in heel Zeeland, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Aan het proef namen half april 750 mensen deel. Aanmelden voor deelname kan nog steeds via Orionis. De proef loopt tot half december. Voor het einde van het jaar wil Middelburg beslissen of het gratis busvervoer voor de minima wordt voorgezet.

De proef is bedoeld voor inwoners van de gemeente Middelburg (foto: Peter Urbanus)