Het oude Mijnenmagazijn in Veere: Rijksmonument met een bijzonder verhaal

Het voormalige Mijnenmagazijn aan het Kanaal door Walcheren bij Veere staat al jaren leeg. Het college van B en W wil er graag een passende bestemming voor vinden, met respect voor de geschiedenis. Het Rijksmonument kent een bijzondere geschiedenis.

De gemeente Veere kocht het uit 1916 stammende, betonnen complex 14 jaar geleden van Rijkswaterstaat, vertelt wethouder Bert Tuk (CU). Sindsdien staat het leeg, al worden er incidenteel rondleidingen gegeven door het Museum Veere.

Het complex werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de inzet van zeemijnen in de oorlogvoering in opkomst was. Nederlands bleef met enige moeite neutraal, waardoor bouwwerken uit deze oorlog vrij zeldzaam zijn. Later gebruikte de Koninklijke Marine het nog als opslagplaats. Daarna kwam het in handen van Rijkswaterstaat, die het eveneens als opslag gebruikte. In 1968 vond er een verbouwing plaats, om het complex beter toegankelijk te maken.

Ingewikkelde eigendomsverhoudingen

Inmiddels is het dak in slechte staat. Dat is begrijpelijk, legt de wethouder uit. “Het is destijds expres niet al te stevig gemaakt, want het moest bij een eventuele explosie makkelijk uit elkaar kunnen springen.” Herstel van het dak kost zo’n twee ton. Dat komt op het bordje van eigenaar gemeente Veere terecht. De eigendomsverhoudingen zijn overigens complex, zegt Tuk. “Het gebouw is van de gemeente, maar de steiger is van de provincie, of het waterschap. Daar zijn ze zelf nog niet uit onderling. Op de grond waar het op is gebouwd rust ook weer erfpacht.”

Passende bestemming vinden

Het college van B en W wil het liefst van het complex af, maar zoekt wel een passende bestemming. Dat zal niet makkelijk zijn, denkt Tuk. Inmiddels hebben zich al bijna veertig partijen gemeld, die interesse hebben in exploitatie van het Mijnenmagazijn. “Publiekelijke toegankelijkheid lijkt me wel een essentiĆ«le voorwaarde”, zegt Tuk. “We gaan een biedboek opstellen, waarin de voorwaarden worden vastgelegd. Op basis daarvan wil de gemeente een selectie maken. Ook het bijzondere verhaal achter het voormalige Mijnenmagazijn moet een plaats krijgen.

Het voormalige Mijnenmagazijn van de Koninklijke Marine staat al 14 jaar leeg. (foto: Peter Urbanus)