‘Gebrek aan onderhoud openbare ruimte en voorzieningen geen reclame voor Vlissingen’

Raadslid Kris van Wezel van de Sociaal Liberale Fractie (SLF) in de gemeenteraad hekelt het rommelige aanzien van veel plekken in Vlissingen. Overal is het gebrek aan onderhoud en aandacht van de gemeente zichtbaar, vindt hij. De vuurtoren op het Keizersbolwerk bijvoorbeeld, gaat verder achteruit door achterstallig onderhoud.

Er kan veel beter in Vlissingen, vindt Van Wezel. Als voorbeelden noemt hij winkelcentra netjes onderhouden, liften in parkeergarages schoon houden, het groen in de stad onderhouden, maar ook onderhoud aan het pittoreske vuurtorentje op het Keizersbol-werk, de bestrating in Gravestraat-Noord en kunstuitingen. “Als je gebrekkig onderhoud constateert, wacht je nog even af in de hoop en verwachting dat er iets aan gedaan wordt. Maar niet in Vlissingen momenteel.”, antwoordt het raadslid.

Armoede

Met name aan het Scheldeplein ergert hij zich. Dat ligt er abominabel bij, met ongelijke tegels, de fonteinranden liggen los en met name bij de ingang van de supermarkt AH is het vies en vuil. “De aanblik is weinig verheffend en straalt armoede uit”, vindt Van Wezel. “We hadden een serviceteam voor onderhoud, maar of dat nog werkt is de vraag. Als je een toeristenstad wilt zijn, straal het dan ook uit.”

Verder zijn de liften in de parkeergarage naar de Action aan de Spuistraat soms kapot en zien er uiterst smerig uit. In mijn ogen te gek voor woorden en er wordt volgens mij nooit wat aan gedaan.”

Vuurtoren Keizersbolwerk

Een andere ergernis is het achterstallig onderhoud aan de vuurtoren op het Keizersbolwerk. “Die ziet er belabberd uit. De roestgaten worden groter en groter”, zegt Van Wezel. De gemeente wil het vuurtorentje overnemen van Rijkswaterstaat. “Ik ben er al zes jaar mee bezig. De gemeente en Rijkswaterstaat even zo lang aan het praten en er gebeurt niets. We worden als raad aan het lijntje gehouden. Straks is het niet meer te renoveren en wordt het afgebroken.”

Renovatie Scheldeplein

Het college van B en W heeft de vragen inmiddels deels beantwoord. De fontein op het Scheldeplein ligt stil wegens een lekkage en die het Bellamypark wegens een reparatie. Voor het Scheldeplein wacht er een grootschalige renovatie en in afwachting daarvan wordt de verharding slechts veilig gehouden. De lift bij de parkeergarage aan de Spuistraat wordt door een schoonmaakbedrijf onderhouden en de buitenzijde van de liftschacht is voor VVE Beheer, antwoordt het college. Verder worden afvalbakken volgens het college dagelijks geleegd en zwerfafval opgeprikt door het team Stadsbeheer.

Foto: Peter Urbanus