Excuses Middelburg voor slavernijverleden komen op Keti Koti

Op Keti Koti 1 juli volgend jaar – wanneer de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd – gaat het college van Middelburg excuses aanbieden voor de rol die de stad heeft gespeeld in het slavernijverleden.

Burgemeester Harald Bergman zei eerder deze maand al dat het college excuses zou maken. De vraag was alleen nog wanneer. Hij had samen met andere burgemeesters ook al het kabinet opgeroepen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Gelijke kansen voor alle burgers

“Het gemeentebestuur van Middelburg zal excuses aanbieden aan alle nakomelingen van tot slaaf gemaakten in Nederland, Suriname, Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao en Sint Maarten”, laat de gemeente in een reactie weten. “Door op deze wijze stil te staan bij het verleden, wil het gemeentebestuur stappen zetten in het heden en de toekomst. Het gemeentebestuur is van mening dat institutioneel racisme alleen op die manier kan worden bestreden en dat er zo gelijke kansen voor alle burgers worden gecreëerd.”

Bergmann vindt dat bij de excuses ook moet worden bedacht wat er gedaan kan worden voor de nazaten. “Er komt geld voor lespakketten en voor musea”, zegt de burgemeester. “Het grote verhaal is dat er meer geld komt voor beter onderwijs, zodat we we het hele verhaal kunnen vertellen.” Volgens bronnen trekt het kabinet 200 miljoen euro uit voor een bewustwordingsfonds over het slavernijverleden.

Ook excuses van kabinet

Het kabinet maakt komende maand excuses voor het slavernijverleden. Bronnen uit Den Haag hebben tegen de NOS gezegd dat die excuses op 19 december worden gemaakt. Zeven leden van het kabinet reizen daarvoor naar Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk. Zij houden daar toespraken waarin ze namens de Staat der Nederlanden spijt zullen betuigen. Premier Rutte doet dit in Nederland.

Waar en hoe de excuses aangeboden worden is nog niet duidelijk. Onbekend is ook nog aan wie excuses wordt aangeboden en welke organisaties de gemeente erbij wil betrekken.

Foto: Het slavernijmonument op de Balans in Middelburg (Omroep Zeeland)