Dorpsraad Souburg hoopt nog steeds op Kerngezond-centrum voor Oost-Souburg

Dorpsraad Souburg is bezorgd dat het Kerngezond-in Oost-Souburg er mogelijk niet komt. Momenteel is er een patiëntenstop bij de enige huisartsenpraktijk in het dorp, dus zo’n multidisciplinair centrum kan aantrekkelijk zijn voor nieuwe huisartsen, zegt de dorpsraad.

De gemeente Vlissingen wil drie Kerngezond-centra oprichten, waarvan een in Oost-Souburg. Het idee achter een Kerngezond-centrum is dat zorgprofessionals uit meerdere disciplines samenwerken onder een dak. Dat kan uiteen lopen van huisartsen en apotheken, tot thuiszorg en sociaal werk (Buurtteams).

“Het compensatiepakket Wind in de Zeilen bedraagt 650 miljoen euro. Slechts een onderdeel uit dat pakket komt ten goede van Souburg en dat is voor het Kerngezond-centrum”, zegt de Dorpsraad Souburg. Daar zou 5 miljoen euro voor beschikbaar zijn. De noodzaak van zo’n centrum is er zeker, volgens de dorpsraad.

Aantrekkelijk maken

Momenteel is er een patiëntenstop bij de enige huisartsenpraktijk in het dorp. Een kerngezondheidscentrum kan in de ogen van de Dorpsraad Souburg aantrekkelijk zijn voor vestiging nieuwe huisartsen. De grond waar het centrum moet komen, is al heel lang gereserveerd en in bezit van de gemeente. Het gaat om de Dongestraat, op de plek van de oude school en gymzaal. Ook voor andere zorgverleners zou een nieuw Kerngezondheidscentrum een oplossing zijn, vindt de dorpsraad. Momenteel zit alle zorg op Souburg verspreid door het dorp of soms zelfs buiten het dorp.

Niet afdwingen

Meer zorg samen brengen in zo’n centrum kan voordelen voor de patiënt en voor de samenwerkende zorgverleners, aldus de dorpsraad. Als er dan ook nog een jeugdhonk bij het nieuwe KCG komt, zou dat ten goede kunnen komen aan de sociale veiligheid. Jeugdcriminaliteit is een probleem in het dorp.

In de vergadering van 16 mei van de raadscommissie ruimte is het KCG van Souburg wel besproken. Bedoeling is nog steeds dat zo’n centrum er komt, maar het kan nog best lastig worden om het gevuld te krijgen met de gewenste zorgdisciplines. Dit vanwege de kosten die zoiets met zich mee brengt. De gemeente kan ook niet afdwingen welk soort bedrijven zich er in moeten vestigen.

Foto: Zeeland Wonen