CDA Vlissingen vindt ‘discussie over paar eurootjes’ voor slachtoffers aardbeving Turkije beschamend

De gemeente Vlissingen gaat waarschijnlijk geld doneren aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Volgens CDA-raadslid Marin de Zwarte moet de raad zich “diep schamen” omdat de gemeente pas na drie maanden financiële hulp wil geven, en nu nog in conclaaf moet over de euro’s.

De Zwarte vindt dat Vlissingen veel te laat is met het geven van hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije, die op 6 februari plaatsvond. “We moeten ons diep schamen. Ruim drie maanden na de aardbeving in Turkije wil Vlissingen pas financiële hulp geven, 1 euro per inwoner. Vervolgens gaan we discussiëren hoe we die 45.182 eurootjes gaan verdelen over twee hulpprojecten, terwijl er nog miljoenen nodig zijn. Dat geld moet snel gedoneerd worden, bespaar ons een discussie. Laat dat aan het college over.”

Coen van Dalen van de Lokale Partij Vlisingen (LPV) merkte op dat ‘zonder cynisch te willen zijn’ er zich inmiddels alweer een nieuwe ramp had kunnen voordoen.

“Nog niet te laat”

B&W willen de helft van het geld geven aan een speciaal hulpprogramma van de Vlissingse scheepsbouwer Damen. Het bedrijf heeft een vestiging in het Turkse Antalya en verstrekt vanuit daar voedselhulp in het rampgebied. De andere helft van de Vlissingse donatie moet naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan, die een fonds voor wederopbouw heeft opgericht.

Volgens wethouder Coen Bertijn had de gemeente nu eenmaal tijd nodig om afspraken te maken met Damen en de VNG. “Daarom is Vlissingen later met het geven van hulp, maar zeker nog niet te laat. Aanvankelijk werd en vooral noodhulp gegeven, wij willen ook bijdragen aan de wederopbouw in het rampgebied.”

‘Een multinational’

Raadslid Azad Toguc beaamde dat hulp nog steeds nodig is. “De ramp mag dan inmiddels niet meer op de voorpagina staan, daarmee is hij er nog wel.” Toguc had aanvankelijk wel bedenkingen tegen hulp via multinational Damen, maar een verdeling over twee hulpinstanties leek hem nog onaantrekkelijker. “Daarom stel ik voor dat alle hulp via Damen gaat, maar dan niet aan het bedrijf, maar via het kantoor in Antalya naar de mensen in het rampgebied.”

Angela Werner (FvD) pleitte juist voor het geven van alle hulp via de VNG. Hulp die zou moeten worden besteed aan wederopbouw en psychologische ondersteuning.

Vervolgens ontspon zich een discussie hoeveel geld er aan de strijkstok blijft bij de VNG. Het deed CDA’er De Zwarte verzuchten dat de late hulp al beschamend is, maar de discussie over de verdeling van ‘de eurootjes’ nog veel beschamender. “Laat dat over aan het college.”

Op 25 mei neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de Vlissingse steun.

Stadhuis Vlissingen- (foto: Omroep Zeeland)