Burgemeester Bergmann van Middelburg kondigt vertrek aan

Harald Bergmann (58) heeft donderdagavond zijn vertrek als burgemeester van Middelburg aangekondigd. Hij zal zich in 2024 niet kandideren voor een derde termijn van zes jaar. Dat maakte hij aan het eind van de raadsvergadering bekend.

Bergmann las aan het einde van de vergadering een korte verklaring voor. “Vanaf augustus 2012 ben ik uw burgemeester en die rol heb ik al die jaren met veel plezier vervuld. Ik heb altijd de gedachte gehad: tien jaar is een mooie tijd om ergens burgemeester te zijn. Dan bied je continuïteit en maak je op tijd ook weer plaats voor nieuw bloed. Dat is beter voor de stad. Ik wil u dan ook meedelen dat ik niet in aanmerking wil komen voor herbenoeming.”

‘Veel gebeurd’

Bergmann had de gemeenteraad hier eigenlijk eerder over willen inlichten. “Het heeft iets langer dan tien jaar geduurd voordat ik u dit meld. Dat komt omdat er veel gebeurd is in mijn leven de afgelopen jaren. Ik ben gescheiden en begin dit jaar overleed mijn moeder. In die periode wilde ik geen andere grote veranderingen in mijn leven en dat van mijn kinderen Julia en Valentijn. Dit voorjaar ben ik met hen gaan overleggen en na goede gesprekken heb ik deze zomer de knoop doorgehakt.”

Een eventuele herbenoeming van Bergmann stond voor augustus volgend jaar op de agenda. Vanaf eind dit jaar zou de commissaris van de Koning het traject hiervoor in gang zetten. Bergmann: “Daarom vind ik dit een goed moment om u mee te delen dat ik daar niet voor in aanmerking wil komen. Zo kunt u als raad op zoek naar een nieuwe burgemeester. Voor mijzelf geldt dat ik nu kan gaan nadenken over wat ik verder wil in mijn loopbaan. Tot dan kunt u ervan op aan dat ik mijn werk zal doen zoals u van mij gewend bent.”

‘Ik ben nog niet weg’

Bergmann wilde zijn beslissing niet voor de microfoon van Omroep Zeeland toelichten: “Ik ben nog niet weg dat die ik wel in augustus volgend jaar. Ik kijk terug op hele mooie jaren en heb er alle vertrouwen in dat er met een nieuwe burgemeester weer een nieuwe periode met nieuw elan aanbreekt. Middelburg is een prachtige plek om burgemeester van te zijn dus ik weet zeker dat de belangstelling voor deze post groot zal zijn.”

Dit is een bericht van WFM96.