Bruisend Zeeland wil dat Bevrijdingsfestival in Vlissingen ‘iedereen verbindt’

Reza Geleedst uit Goes, voorzitter van Stichting Bruisend Zeeland, is de nieuwe organisator van het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. “De positieve energie giert door mijn lichaam om er een mooi feest voor jong en oud van te maken. Een feest dat iedereen verbindt.”

Bang dat hij met dezelfde problemen te maken krijgt als de vorige organisator, de Cultuurwerf, is hij niet. Die kwam na de editie van dit jaar in financiële nood. Door het slechte weer op 5 mei kwamen er minder bezoekers, waardoor de opbrengsten uit consumpties tegenvielen. Terwijl dit de belangrijke inkomstenbron was, want het Bevrijdingsfestival is van oudsher gratis toegankelijk en dat blijft ook zo.

Zondag

De editie van 2024 heeft als complicatie dat 5 mei dan op een zondag valt, de laatste dag van de meivakantie. Mensen gaan waarschijnlijk eerder naar huis, omdat ze maandag weer naar hun werk of school moeten. Geleedst: “Daar heb je mee te maken, het is niet anders. Maar door een solide organisatie ben ik ervan overtuigd dat wij de kosten kunnen drukken, waardoor het belang van consumptieverkoop minder zwaar op onze begroting zal wegen.”

Cultuurbewaakster

Geleedst, die al op de middelbare school feesten in elkaar zette, organiseert het festival niet alleen. Zijn kompanen zijn Martijn Stout, Robert Waverijn en Marianne Verburg. De laatste komt over van het oude Bevrijdingsfestival en is daarmee de cultuurbewaakster. Waverijn is een ervaren marketeer, terwijl Stout betrokken was bij de opzet van een speciaal coronaziekenhuis in Ahoy in Rotterdam ten tijde van de epidemie.

De organisatoren verwachten maximaal zo’n 30.000 bezoekers, die komend jaar voor het eerst ook in de Machinefabriek naar optredens kunnen kijken. Overdekt dus, wat zeker helpt bij slecht weer. Dat het grote gebouw van nature een akoestiek vergelijkbaar met een zwembad heeft, daarover maakt Geleedst zich geen zorgen. “Met moderne technieken kun je het geluid aanzienlijk verbeteren.”

Nog geen kandidaat voor Straatfestival

Verantwoordelijk wethouder Sal Cracau (VVD) laat weten dat er uiteindelijk vier kandidaten voor het organiseren van het festival over waren. Daarvan is volgens hem Bruisend Zeeland de beste. Maar is de stichting, gezien de slechte financiële situatie van Vlissingen, ook de goedkoopste? Cracau: “Daar gaat het niet om. Het gaat erom of ze op een duurzame manier met de beschikbare subsidie van 284.000 euro een aansprekend festival kunnen organiseren.”

De gemeente had organisatoren gevraagd om tegelijkertijd een aanbod te doen voor het Straatfestival dat in juli wordt georganiseerd. Dat is niet gelukt. Cracau: “Uiteindelijk bleek de termijn van maar vijftien dagen waarbinnen men een aanvraag kon indienen te krap te zijn. We gaan dat opnieuw uitzetten, waarbij het niet ondenkbaar is dat het alsnog een van de kandidaten wordt die ook in de race was voor het Bevrijdingsfestival.”

Als het de nieuwe organisator lukt om een evenement neer te zetten dat voldoet aan de verwachtingen van de gemeente dan mag de stichting het mogelijk voor langere tijd organiseren.

Foto: Reza Geleedst (Omroep Zeeland)