Bouw hotel Britannia zeker half jaar vertraagd door vondst PFAS

De bouw van het nieuwe hotel Britannia aan de Boulevard in Vlissingen is zeker met een half jaar vertraagd. Maandag wordt het kavel besproeid met een vloeistof die het verstuiven van PFAS tegen gaat. Over vijf a zes maanden wordt de verstijfde toplaag weggehaald.

Op het terrein van Britannia werden verhoogde waardes PFAS aangetroffen, waardoor de bouw is stilgelegd. Volgens de gemeente Vlissingen zit de vervuiling niet direct aan de oppervlakte, maar in een diepere laag in de bodem. Bij storm is het onduidelijk of het zich kan verspreiden.

De GGD verwachtte eerder dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor de omgeving. “Dit betekent dat er op dit moment geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid.”

Gebed zonder einde

Ontwikkelaar Beheer B.V. heeft in overleg met de gemeente en het Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland besloten om het gebied te besproeien. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten wordt maandag 15 mei gestart met de werkzaamheden. Volgens een brief aan bewoners is de vloeistof een biologisch afbreekbaar mengsel die het verstuiven tegen gaat.

De bouw van het nieuwe hotel Britannia op de Vlissingse boulevard lijkt een gebed zonder einde. In februari werd puin in de grond gevonden en in september 2021 kwam een bunker tevoorschijn. Daarnaast maakten omwonenden bezwaar tegen de bouw vanwege de omvang, de mogelijke windoverlast en zonlichthinder. De plannen voor het sterrenrestaurant op de achttiende verdieping werden vorige maand overboord gegooid.

Gapend gat

Ver vóór die tijd waren AVV Beheer en de gemeente al in gesprek over het hotel. In 2016 werden ontwerpen gepresenteerd en in juni 2018 werd al een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. In al die tijd is er nog geen paal de grond ingeslagen en is het terrein vooral te herkennen aan het gapende gat dat tussen de gebouwen op de boulevard te zien is.

Op de plek van het gat moet nog steeds een vijfsterrenhotel verrijzen van achttien verdiepingen met meer dan 200 hotelkamers.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Omroep Zeeland