Al honderden boetes door controles op bellen in de auto en andere overtredingen

De politie Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant hebben in het kader van de MONO-actie ‘Ogen op de Weg’ al honderden bekeuringen uitgedeeld. Deze actie richt zich op het verbeteren van de verkeersveiligheid door afleiding tijdens het rijden tegen te gaan. Ook voor andere overtredeingen werden mensen bekeurd, waaronder bumperkleven, door rood licht rijden en te hard rijden.

De handhavingsactie bestaat uit twee onderdelen: een touringcar en de MONOcam. Met de touringcar rijden politieteams door de Provincies Noord-Brabant en Zeeland. Wanneer ze iemand vanuit de hoger gelegen touringcar, tijdens het rijden met bijvoorbeeld een smartphone in de hand zien, schakelen ze één van de volgauto’s in. De agenten in deze auto’s zetten de overtreders aan de kant en bekeuren de bestuurders. Tijdens die momenten legt de politie ook uit wat de risico’s en gevolgen zijn van het gedrag. Daarnaast wordt ook de MONOcam gebruikt. Dit apparaat is speciaal ontworpen om afleiding in het verkeer op te sporen. De MONOcam laat de politie direct zien of bestuurders hun telefoon gebruiken of op andere manieren afgeleid zijn tijdens het rijden.

Minder alert

De term MONO betekent dat je met één taak bezig bent, namelijk veilig rijden. Afleiding onderweg vergroot de kans op een verkeerongeval. Het zorgt ervoor dat je minder alert bent waardoor je kunt gaan slingeren of niet op tijd remt, als dat nodig is, zegt de politie. Met de MONO-actie worden overtreders niet alleen beboet maar vooral bewust gemaakt van de gevaren van afleiding tijdens het rijden. En daarmee wordt ingezet op gedragsverandering: je gebruikt je smartphone pas weer wanneer je op je bestemming bent aangekomen.

Honderden boetes

Halverwege het jaar hebben al tien controledagen plaatsgevonden. Er zijn honderden boetes uitgeschreven voor het vasthouden van een telefoon, of andere overtredingen, zoals te hard rijden, rijden zonder rijbewijs, geen gordel dragen, een onleesbaar kenteken, bumperkleven en rechts inhalen.

De politie controleert dagelijks op overtredingen van de verkeersregels. Dit doen ze door surveillances in opvallende en onopvallende voertuigen, het inzetten van de MONOcam en binnenkort ook met de focusflitser. Deze intensieve controles gaan ook in de tweede helft van 2024 door. Met de MONO-actie ‘Ogen op de Weg’ zetten de betrokken partijen in op het verbeteren van de verkeersveiligheid in Zeeland en Noord-Brabant. Ook de provincies Zeeland en Noord-Brabant werken mee aan de actie.

Foto: Peter Urbanus