Drukbezochte Awards Ceremony bij afsluiting Film by the Sea

Zaterdag 14 september zijn tijdens de Awards Ceremony van de 26ste editie van Film by the Sea in Vlissingen, de prijswinnaars van de diverse competities bekend gemaakt. De Film & Literature Award, de belangrijkste competitie op Film by the Sea, is gewonnen door ‘Poison’. De International Student Jury Award ging naar ‘Mi tía Gilma’, terwijl de Jongerenjury ‘Vingt dieux’ tot winnaar uitriep.

De Film & Literature Award voor de ‘Beste Boekverfilming’ is dit jaar gewonnen door Poison, geregisseerd door Désirée Nosbusch naar een scenario van Lot Vekemans, die ook het oorspronkelijke toneelstuk ‘Gif’ heeft geschreven, dat in meer dan dertig landen is opgevoerd. Een man rijdt vanuit Nederland de grens over en belandt op een begraafplaats in Luxemburg. Niet veel later zien we hoe een vrouw vanuit een andere woning vertrekt om dezelfde plek te bezoeken. Ze is niet blij hem daar te zien, maar het is geen grote spoiler wat deze twee verbindt. Zoals het in de film vrij bondig wordt samengevat: ze verloren een kind, zichzelf en elkaar. Hij probeerde zijn leven weer op te pakken, zij is blijven hangen in verdriet.

Mi tia Gilma

‘Mi tia Gilma’ van de Latijns-Amerikaanse regisseur Alexandra Henao kreeg dit jaar de International Student Jury Award. De film vertelt het verhaal van de dertienjarige Isabel, die als onbezorgde tiener met vriendinnen zou gaan stappen. Maar haar geliefde tante Gilma ligt in het ziekenhuis. Ze is in elkaar geslagen door haar partner, die een hoge functie in het leger bekleedt. Gilma wacht op een operatie, die steeds wordt uitgesteld, en Isabel houdt haar zoveel mogelijk gezelschap.

Plattelandsleven

Vingt Dieux is het speelfilmdebuut van Louise Courvoisier waarin het gros van de hoofdrolspelers ook zijn debuut maakt. De film vertelt het verhaal van de achttienjarige Anthony. Zijn leven wordt overhoop gegooid wanneer zijn vader overlijdt. Niet alleen zit hij financieel in de problemen, ook heeft hij nu de zorg voor zijn jonge zusje Claire. Er lijkt niets anders op te zitten dan de kaasboerderij van zijn vader te verkopen. Maar wanneer hij hoort van een wedstrijd die hem de hoofdprijs van 30.000 euro kan opleveren voor de beste Comté-kaas, besluit hij deze strohalm met beide handen aan te grijpen. Dit tragikomische verhaal bezit alle bouwstenen van een hartverwarmende coming-of-age-film over tegenslag, liefde, vriendschap, inclusief de minder romantische kanten van het plattelandsleven.

Zeeuwse films

Zeeuwse films vormen ook een belangrijke component van het festival en er zijn drie competities: korte Zeeuwse fictie, korte Zeeuwse documentaire en lange Zeeuwse documentaire. De Lions Club Vlissingen heeft als winnaar korte fictie Zeeuws Licht gekozen: Sous vide van Misja Overberg. De film vertelt het verhaal van chef-kok Emil die moeite heeft aansluiting te vinden met zijn (jongere) keukenbrigade. Wanneer er plotseling een ambitieuze sous-chef wordt aangesteld, die nieuw
leven in de keuken lijkt te blazen, voelt Emil zijn positie en autoriteit afbrokkelen.

Laatste klompenmaker

De winnaar in de categorie ‘Korte documentaire Zeeuws Licht’: Houtgreep van Simone Gideonse. De documentaire laat het publiek kennismaken met Jaap, de laatste klompenmaker van Zeeland. Hij wil samen met zijn vrouw Joke met pensioen, maar moet noodgedwongen doorgaan met werken. Houtgreep vertelt over de liefde voor een oud ambacht, financieel klem zitten en over hoe moeilijk het is om los te laten.

De beste lange Zeeuwse documentaire is verkozen ‘Ik was zo bang’ van Bart Grimbergen. In deze documentaire vertellen zeven Zeeuwse ouderen over hun ervaringen als kind in de oorlog. Nu hebben ze allemaal de leeftijd dat ze kunnen overzien wat de oorlog
voor invloed heeft gehad op hun leven.

Scenarioschrijfster Lot Vekemans van ‘Poison’ bij de uitreiking. Rechts de jury met onder meer acteur Daniël Boissevain (foto: Peter Urbanus)