Raadsvragen over leegstand van woningen in Middelburg

Bram de Buck van de gemeenteraadsfractie Hart voor Middelburg stelt vragen aan het college van B en W over de leegstandscijfers in Middelburg. Met name leegstand door onbekende bewoning baart hem zorgen. Het gaat dan om 370 woningen.

Begin 2020 is dit door de Stec Groep meegenomen in haar rapportage van het Woningkwaliteit- en woningmarktonderzoek Zeeland (KWOZ). De cijfers toen van iet bewoonde woningen: geregistreerd als tweede woning 205 (0,9 procent), geregistreerd als leegstaand 490 (2,1 procent) en onbekend 370 (1,6 procent). Een
leegstandspercentage van twee procent wordt doorgaans als normale frictieleegstand beschouwd (als gevolg van verhuizingen). Daar zat Middelburg toen dus net iets boven, aldus De Buck.

Onbekende bewoning

Volgens de beantwoording op raadsvragen van 30 okt 2023 staat dat de provincie opdracht voor een nieuw Zeeuws woningmarktonderzoek zou geven. Dit als opvolger voor het KWOZ uit 2020. De Buck vraagt of het college de uitkomsten van dit onderzoek kan leveren. Vooral de onbekende bewoning van 370 woningen baart de fractie zorgen. Deze woningen worden in principe onttrokken aan de woningvoorraad.

Basisgebouwenregistratie

De basisgebouwenregistratie van woningen (BGR) moet toch dusdanig inzicht geven van eigendom en bewoning, stelt De Buck. Hij heeft nog meer vragen. Kan het college aan eigenaren van woningen uitleg vragen over het (niet) bewonen en is het college bereid is onderzoek te doen naar illegale bewoning van panden? Daarnaast vraagt hij of het, in navolging van de gemeente Veere, bereid is een leegstandmeldpunt in te stellen. Tenslotte vraagt hij of er nadere maatregelen tegen leegstand mogelijk zijn en of er al effecten merkbaar zijn van de invoering van de huisvestingsverordening.

Foto: Peter Urbanus