1 miljoen euro voor derde kunstgrasveld Vlissingen

De gemeenteraad van Vlissingen heeft donderdagavond unaniem besloten om 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een derde kunstgrasveld op Sportpark Irislaan voor de voetbalverenigingen JVOZ, GPC en VC Vlissingen. Het veld wordt betaald uit het geld dat beschikbaar is voor ‘Wind in de zeilen’ de compensatie van het Rijk voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen.

Initiatiefnemer is CDA-raadslid Marin de Zwarte. Aanleiding is de raadsvergadering van 26 september over het toekennen van 670.000 euro voor een verbouwing van het muZEEum. Dat werd betaald uit ‘Wind in de zeilen’. De Zwarte was daar boos en verbaasd over. “Ik had in juli voorgesteld om het kunstgrasveld uit dezelfde pot te betalen. Dat kon toen niet. Maar amper twee maanden later bleek dat voor het muZEEum anders te liggen. Ik heb toen gezegd dat dit ook voor het derde kunstgrasveld moest gelden.”

Wethouder Geoffrey Sips van FinanciĆ«n antwoordde in september dat de raad altijd voorstellen mocht indienen die uit ‘Wind in de Zeilen’ konden worden betaald. Dat liet De Zwarte zich geen tweemaal zeggen. Hij stelde een amendement (wijzigingsvoorstel) voor de begroting voor 2024 op om maximaal 1 miljoen euro voor een derde kunstgrasveld ter beschikking te stellen. Ondertekenaars van het voorstel waren uiteindelijke alle partijen in de raad. Het voorstel kreeg daarom donderdagavond, zoals verwacht, de steun van alle raadsleden.

Groot bedrag

Is 1 miljoen euro voor een kunstgrasvoetvalveld niet een heel groot bedrag voor een armlastige gemeente als Vlissingen? De Zwarte: “Sport levert ook heel veel op. Het stimuleert bewegen, het stimuleert dingen samen doen, het zorgt voor behoud van de Sportschool Scheldemond.”

De Zwarte is KNVB-scheidsrechter in de derde klasse amateurs. Ziet hij zichzelf op termijn een wedstrijd fluiten op het nieuwe kunstgrasveld? “VC Vlissingen speelt in die klasse. Dus dat is heel goed mogelijk in de toekomst.” Of deze vereniging daar tevreden over zal zijn? De Zwarte, met een lach: “Bij VC Vlissingen zullen ze wel denken: als De Zwarte komt fluiten zal er wel een gele of rode kaart vallen.”