Wilde verhalen, zorgen en onrust: Ritthem wil meer duidelijkheid over munitiedepot

Omwonenden van het munitiedepot in Ritthem tasten in het duister. Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat maakte begin deze maand bekend dat het Zeeuwse munitiecomplex, dat dicht zou gaan, toch weer nodig is voor de opslag van munitie. De inwoners van Ritthem willen weten wat er in het munitiedepot komt en wachten op een door Defensie beloofde brief. De dorpsraad Ritthem wil zo snel mogelijk duidelijkheid.

Onder verschillende groene heuvels bij Ritthem liggen de bunkers waar Defensie al decennialang munitie opslaat. Het complex lijkt uitgestorven. En dat is eigenlijk al jaren zo. Het depot staat op de nominatie om gesloten te worden. Totdat begin juni duidelijk wordt dat het depot helemaal niet dicht gaat omdat Defensie extra voorraden munitie moet opslaan in verband met de oorlog in Oekraïne.

“Door bezuinigingen wilde Defensie het depot in Ritthem in het recente verleden afstoten, maar dat is feitelijk nooit gebeurd. Door de veranderende geopolitieke situatie heeft Defensie nu behoefte aan meer opslagruimte”, zegt een woordvoerder van Defensie.

Wat er in de depot ligt en wat er verder gebeurt bij het complex wordt niet openbaar gemaakt. Na een belronde wordt duidelijk dat mensen die meer weten, er niet over willen praten: “Nee, dat lijkt me niet verstandig. Het gaat om een strategisch object dat nog in gebruik is”, krijgen we te horen van een anonieme bron.

Beveiligd

Het complex werd en wordt dagelijks beveiligd. Volgens Defensie “kan beveiliging afhankelijk zijn van hetgeen er in het depot is opgeslagen. Verder doet Defensie geen uitspraken over beveiliging”. Of de beveiliging zwaarder wordt wanneer er straks meer munitie komt te liggen wil Defensie dus niet zeggen.

De eerdergenoemde bron wil wel anoniem wat meer vertellen: “Het complex is ooit gebouwd om voorbereid te zijn voor de Koude Oorlog. Er werden tanks en wapens, maar ook kleding opgeslagen om snel gereed te kunnen zijn als er oorlog zou uitbreken. Wat er nu ligt, weet ik niet precies.”

Maar volgens hem is het wel te raden. “Je moet dan denken aan bommen en kogels. Ik geloof niet dat er kernraketten bij Ritthem liggen. Dat is niet logisch. Die liggen waarschijnlijk bij Woensdrecht en Volkel, omdat daar ook vliegvelden zijn.”

Mogelijk liggen er dus bommen en kogels. Dat lijkt gevaarlijk, maar volgens Defensie is er geen reden tot zorg. “Hoewel munitie mogelijk een associatie met gevaar oproept, gelden voor de opslag en het omgaan met munitie stringente eisen die de veiligheid garanderen.”

“Daarnaast gelden eisen voor hetgeen zich mag bevinden in de directe omgeving van een munitiedepot. Mocht er onverhoopt iets misgaan dan blijven hoe dan ook de gevolgen voor de omgeving zeer beperkt. Overigens is er rondom dit complex weinig activiteit en bebouwing”, zegt de woordvoerder.

Ondanks deze geruststellende woorden maken omwonenden zich zorgen. Leo de Visser van de Dorpsraad Ritthem denkt dat het munitiedepot straks wel degelijk een gevaar kan vormen voor de omgeving. Het depot ligt op zo’n anderhalve kilometer van het dorp: “Er zijn bepaalde dingen in de wereld aan de orde. Als dat deze kant opslaat, dan zitten we in een behoorlijk gevaarlijke zone in Ritthem. Als er hier iets de lucht in vliegt, ligt er in Ritthem geen één pan meer op z’n plek. Dan zijn alle ramen eruit op z’n minst.”

Voorlopig geen brief aan inwoners

Inwoners van de gemeente Vlissingen en omwonenden rondom het complex zouden de komende tijd ingelicht worden via een brief over het langer openblijven van het complex. Die brief komt er na een gesprek tussen Defensie en de gemeente Vlissingen voorlopig niet.

Defensie en de gemeente Vlissingen wijzen naar elkaar over het uitblijven van de bewonersbrief. Volgens Defensie is in overleg met de gemeente besloten geen brief te sturen omdat daar volgens de gemeente vanuit de omgeving geen behoefte aan zou zijn. De gemeente zegt juist dat Defensie het niet nodig achtte, omdat er feitelijk niets verandert aan de situatie rondom het munitiedepot.

‘Wel behoefte’

“Er is wel behoefte”, stelt De Visser. “Het complex staat er al lang en we leven er een beetje mee. We hebben er weinig of geen last van, maar als het vol komt te liggen dan denk ik dat de mensen misschien best wel eens ongerust kunnen worden. Wat gaat er nou precies gebeuren?”

De Visser maakt zich zorgen: “Er moeten brieven in de bus komen met informatie en eventueel een informatieavond. Zodat de mensen hun zorgen kunnen uiten. Zodat de gemeente en Defensie de zorgen weg kunnen nemen, anders krijg je allemaal wilde verhalen.”

Hoop

Er is nog wel hoop op uitleg want zowel Defensie als de gemeente Vlissingen hebben inmiddels aan Omroep Zeeland laten weten dat als er vragen komen er alsnog een brief verstuurd kan worden. Defensie doet geen uitspraken over wanneer de nieuwe munitie naar het depot in Ritthem komt.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.