Wethouder Jeroen Louws: ‘Armoede en ongelijkheid nemen toe in Middelburg’

De armoede in Middelburg neemt toe en daarmee ook de ongelijkheid. Dat zegt wethouder Jeroen Louws. Daarom organiseerde hij een bijeenkomst waarop sociaal hulpverleners ervaringen konden uitwisselen, zodat de hulpverlening nog beter kan.

Wethouder Louws is verantwoordelijk voor het armoedebeleid, werk en inkomen en gelijkwaardigheid. “We moeten de situatie niet dramatischer maken dan ze is. Het is in Middelburg nog niet zo erg als in Amsterdam of Rotterdam, maar ook hier neemt armoede toe. Het aantal inwoners dat niet kan rondkomen, zelf als ze werken, neemt ook bij ons toe.”

Armoedebestrijding

Volgens Louws voert Middelburg in vergelijking met andere Zeeuwse gemeenten een ruimhartig sociaal beleid, met regelingen tot 130 procent van het minimumloon terwijl dat elders in Zeeland lager is. Daarnaast geeft de gemeente in ieder geval tot 2026 jaarlijks 350.000 euro uit aan armoedebestrijding.

Louws: “Desondanks komen steeds meer mensen in problemen. Zo kunnen ze dit jaar nog profiteren van een energietoeslag. Daarvoor stelt het Rijk geld beschikbaar tot 120 procent van het minimumloon. Wij vullen dat aan tot 130 procent. Maar het Rijk zal vermoedelijk volgend jaar met die energietoeslag ophouden.”

‘Ongelijkheid is een keuze’

Tijdens de bijeenkomst werd een filmfragment vertoond waarin de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman zich verzet tegen het idee dat ongelijkheid in de samenleving er altijd al is geweest en dat het ook zal blijven voortbestaan. Moorman: “Dat klopt niet, ongelijkheid is een keuze.”

Louws, net als Moorman lid van de PvdA: “Met die uitspraak ben ik het van harte eens. Maar de realiteit is dat ook in Middelburg in bepaalde gezinnen en in bepaalde wijken er problemen bestaan die ongelijkheid in de hand werken. Ik zie het als mijn taak, samen met alle hulpverleners die vanmiddag aanwezig waren, om er alles aan te doen dat tegen te gaan.”

Automonteur

Louws haalt als voorbeeld zijn eigen jeugd aan. “Mijn vader was automonteur. Daar is uiteraard niets mis mee.” Met een lach: “Ik vermoed dat de samenleving meer heeft aan automonteurs dan aan wethouders. Maar ik kreeg de gelegenheid om te studeren en met meer opleiding dan mijn vader aan mijn maatschappelijke carrière te beginnen. Ik zet me ervoor in dat jongeren, net als ik vroeger, kunnen worden wat ze willen.”

Adrie Boxmeer, verslaggever – redacteur WFM96

Wethouder Jeroen Louws (Middelburg) in gesprek met sociaal hulpverleners (foto: Adrie Boxmeer)