Waterschap laat groot onderhoud aan buitenmuren en onderdoorgang Keizersbolwerk Vlissingen uitvoeren

Begin april start waterschap Scheldestromen met het herstel van de buitenmuren en de onderdoorgang van het Keizersbolwerk te Vlissingen. Het Keizersbolwerk stamt uit het midden van de 16e eeuw en is gesitueerd net ten westen van de monding van de haven van Vlissingen. De werkzaamheden duren tot eind september.

Het onderhoud wordt uitgevoerd door Leenhouts’ Aannemings-Bedrijf uit Oostburg, dat enkele jaren geleden ook de nabijgelegen Muur van Altena heeft gerestaureerd. Het waterschap wil niet alleen instaan voor veiligheid, maar ook waardevolle monumenten behouden, zegt dagelijks bestuur Gert van Kralingen. Dat vraagt om vakmanschap. Met deze aannemer haalt het waterschap de juiste deskundigheid voor dit project in huis.

Golfslag en zout

Het Keizersbolwerk is als verdedigingswerk ter bescherming van de stad Vlissingen gebouwd. Het is een rijksmonument waarvoor het waterschap verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud. Door het zoute milieu waarin de muren zich bevinden, golfslag en getij en erosie door wind en water is het nodig onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. De onderhoudswerkzaamheden bestaan onder andere uit het herstellen van scheuren, voeg- en stucwerk van de muren. Ook worden natuurstenen onderdelen van de muur gerepareerd en worden stalen hekwerken en deuren opnieuw geschilderd.

Onderdoorgang afgesloten

Ook de onderdoorgang van het bolwerk krijgt een opknapbeurt. Om de werkzaamheden in de onderdoorgang veilig te kunnen uitvoeren zal deze voor enkele weken afgesloten zijn.  Om tijdens de werkzaamheden aan de onderdoorgang ook aan de ‘zeezijde’ van het Keizersbolwerk te kunnen komen, komt er aan de buitenzijde een tijdelijke trap. De werkzaamheden vinden plaats aan de buitenzijde van het Keizersbolwerk. De Kazematten, die zich aan de binnenzijde van het Keizersbolwerk bevinden, worden niet meegenomen in de werkzaamheden.

Kazematten

Voor de herstelwerkzaamheden aan het Keizersbolwerk zelf is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een SIM-subsidie versterkt van maximaal 63.000 euro. De totale kosten van het project bedragen ruim 1,3 miljoen. Het waterschap en de gemeente Vlissingen steggelden vorig jaar nog over een gemeentelijke bijdrage aan het herstel van de Kazematten van 160.000 euro. Vanwege de veiligheid van bezoekers zijn de Kazematten onder het Keizersbolwerk al sinds 2022 gesloten voor bezoekers. Deze ruimtes zijn van het MuZeeum. Raadslid Lilian Janse (SGP) diende vorig jaar een motie over de kwestie in.

Vuurtorentje

Janse vroeg aandacht voor het historisch belang van de Kazematten voor Vlissingen. Daarom vond ze een bijdrage van Vlissingen wel op z’n plaats, maar tot op heden heeft het college van B en W geen stappen gezet. De gemeente Vlissingen spreekt daarnaast al langere tijd met Rijkswaterstaat over het herstel van het vuurtorentje op het Keizersbolwerk. Het nu aangekondigde groot onderhoud betreft dus alleen de buitenzijde van het Keizersbolwerk.

Het Keizersbolwerk. (foto: Peter Urbanus