Staatssecretaris naar Vlissingen voor gesprek over armoede en schulden
Staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie was maandag voor werkbezoek in Vlissingen. Hij sprak met onder meer de Vlissingse wethouder Jeroen Portier, medewerkers van Buurtteams, Orionis en klanten en vrijwilligers van de Voedselbank Walcheren. Vlissingen kent qua armoede en schulden grootstedelijke problemen, stelt de wethouder.
Een functionaris in net pak komt De Combinatie aan het Pablo Picassostraat in Vlissingen binnen gelopen, waar het werkbezoek van staatssecretaris Nobel (VVD) werd afgesloten. In het gebouw zijn scholen en ook Buurtteams gevestigd. Een stel spelende jongetjes in de hal vindt het allemaal knap interessant. “Bent u de burgemeester?”, roepen ze. Even later hebben ze het er al over dat de president op bezoek is en dat ze zijn bodyguards willen zijn. Het gebeurt dan ook niet elke dag dat er een lid van de regerende coalitie Vlissingen bezoekt.
Armoedebeleid
Nobel en zijn gevolg werden ontvangen door wethouder Portier, die onder meer armoedebeleid in zijn portefeuille heeft. De gemeenteraad gaf het college van B en W vorig jaar de opdracht om het sociaal minimum te verhogen van 110 tot 120 procent. Een van de struikelblokken daarbij is geldgebrek. Vlissingen staat als Artikel 12-gemeente onder streng financieel toezicht. Het college moest meer geld vragen in Den Haag, vond onder meer het CDA. Die opmerking was mede aanleiding om de staatssecretaris uit te nodigen.
Klein Rotterdam
Bij armoede denk je vooral aan de grote oude stadswijken in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Maar verhoudingsgewijs kent Vlissingen vergelijkbare armoedecijfers. Het is belangrijk dat ‘Den Haag’ dat weet, vindt wethouder Portier. De staatssecretaris moet toegeven dat hij Vlissingen niet echt kende. “Vlissingen, met zijn Middengebied waar sinds vorig jaar preventief wordt gefouilleerd, is net een klein Rotterdam”, volgens de wethouder. “We kennen hier problemen met armoede en drugsuithalers. We zijn natuurlijk blij met het nieuwe Scheldekwartier, maar moeten het oude Vlissingen niet vergeten.”
Voedselbank
Bij zijn bezoek aan de Voedselbank Walcheren in Middelburg hoorde de staatssecretaris verhalen aan hoe lastig het soms is om voor hulp en de verschillende armoederegelingen in aanmerking te komen en bij het juiste loket aan te kloppen. Gemeentelijke minimaregelingen zijn vaak ingewikkeld. Maar vrijwilligers vertelden ook hoe goed het is dat de voedselbank bestaat en hoe belangrijk de sociale contacten zijn voor de klanten.
Uiteraard kan de staatssecretaris geen beloftes doen en een zak geld voor Vlissingen zit er ook niet in. Of er structureel geld bij komt voor kleinere gemeenten met problemen als in Vlissingen en voor de aanpak van armoede en schulden hangt af van vele factoren. Daarnaast kan de verdeling van gelden over de grote en kleinere gemeenten ook niet zomaar even worden gewijzigd.
Regelingen
Een aandachtspunt voor de regering is het enorme aantal verschillende armoederegelingen bij gemeenten, waardoor je in de ene gemeente wel in aanmerking komt voor een vergoeding en in de andere niet. “Het zou niet moeten uitmaken waar je woont”, stelt de staatssecretaris. Doelstelling is om meer eenduidigheid te bereiken bij armoederegelingen. Aanpak van armoede is voor een kleine gemeente als Vlissingen wat anders dan voor Amsterdam, waar duizenden ambtenaren werkzaam zijn, begrijpt hij.
Problematische schulden
Zo’n een op de vier Nederlandse jongeren kampt met hoge schulden. De regering wil ook inzetten op vroegtijdige signalering van problematische schulden, stelt Nobel. “We willen praten met kredietverstrekkers als Klarna. Met name jongeren gaan met zulke partijen in zee. Ze kopen op afbetaling en bouwen door alle rente en boetes snel flinke schulden op. We denken aan een landelijke pauzeknop, waardoor iemand een tijdje geen nieuwe schulden kan aangaan. Maar wij moeten ook wachten op Europese wetgeving.”
Staatssecretaris Nobel kreeg een boek over Vlissingen van wethouder Portier (foto: Peter Urbanus)