Vlissings raadslid Saskia Eggermont stemde tegen plan Spuikom van eigen college: ‘Het was te veel en te groot’

Letterlijk buikpijn had ze, raadslid Saskia Eggermont van de Lokale Partij Vlissingen (LPV), over het plan van B&W voor de Spuikom, een gebied tussen de boulevard en de binnenstad van Vlissingen. Buikpijn over de financiële risico’s. Daarom stemde ze als lid van een coalitiepartij met nog twee coalitieraadsleden van GroenLinks en de ChristenUnie (CU) met de oppositie mee. Hierdoor sneuvelde het voorstel met één stem verschil.

Het Vlissingse college van LPV, Partij Souburg Ritthem (PSR), VVD, CDA, CU en GroenLinks, nu een jaar aan de macht, leed hierdoor een politieke nederlaag van formaat. Verantwoordelijk wethouder Sal Cracau (VVD) moest zich tijdens de raadsvergadering de blaren op zijn tong praten om een meerderheid achter zijn plan te krijgen. Toen dit niet gelukt was, toonde Cracau zich veel minder spraakzaam. Op een vraag om een reactie volstond hij met de woorden: “Het college gaat zich eerst beraden op de ontstane situatie. Nu zeg ik niets.”

Raadslid Saskia Eggermont wilde gisteravond wel reageren. “Ik heb tegengestemd vanwege alle onzekerheden rondom het plan voor de Spuikom. Het deed me denken aan de financiële problemen van vele jaren geleden bij de ontwikkeling van het Scheldekwartier. Dat hangt al jarenlang als molensteen om onze nek. Dat willen we als Vlissingen natuurlijk nooit meer.”

Aan het begin van de raadsvergadering gaven uw fractieleider John Dooms en u aan niet over de Spuikom mee te willen debatteren, omdat u beiden omwonende bent van het gebied. Heeft u daarom uiteindelijk tegengestemd?

“Nee, als volksvertegenwoordiger moet je letterlijk verder kijken dan je eigen voor- of achtertuin. Voor ons als lokale partij telt uiteindelijk het belang van de stad. Desondanks vond ik als omwonende het plan niet geheel in de omgeving passen. Er zou enorme hoogbouw komen dicht bij de bestaande bebouwing, met alle risico’s op valwinden en schaduwwerking. En wat zouden de gevolgen zijn voor het grondwater van de aanleg van een ondergrondse parkeergarage? We willen zeker dat er iets moois in de Spuikom komt, want het ligt er nu bepaald niet fraai bij. Maar dit plan was eenvoudig te veel en te groot.”

Mede door uw toedoen heeft het college nu wel de eerste grote politieke nederlaag geleden.

“Ik vermoed dat het college dit niet heeft zien aankomen. Tijdens de raadsvergadering hebben enkele raadsleden een draai gemaakt van een voor- naar een tegenstem. Ondanks dat de LPV een coalitiepartij is, vind ik dat we kritisch moeten blijven kijken naar de plannen van het college.”

Hoe moet het nu verder met de Spuikom?

Het college moet nadenken over een plan voor de Spuikom met minder financiële risico’s. Maar het is niet aan mij om nu met een nieuw voorstel te komen. Op dit moment betekent dit voor de wethouders en verschillende raadsleden een domper. Maar misschien zijn we over 25 jaar wel blij dat het plan gisteren is weggestemd, omdat er dan inmiddels een veel mooier voorstel is uitgevoerd.”

Saskia Eggemond (foto: gemeente Vlissingen)