Vlissingen sluit 2024 af met positief saldo, jeugdzorg, inflatie en personeelslasten baren wel zorgen
Het Vlissingse college van B en W is voorzichtig optimistisch over de financiƫle situatie van de gemeente voor de komende jaren. 2024 is met een positief resultaat van 355.314 euro afgesloten. Zaken die zorgen baren zijn de stijgende kosten van jeugdzorg, de inflatie en personeelslasten, zegt wethouder Geoffrey Sips.
Deze maand kijkt de gemeenteraad terug op de behaalde resultaten en de inzet van de financiƫle middelen voor 2026. Ondanks onzekerheden op landelijk niveau, slaagt Vlissingen erin om koers te houden, zegt het college van B en W. Doel is om de gemeentelijke financiƫn en de weerstandscapaciteit structureel op
orde te brengen en te houden, terwijl er ook wordt geĆÆnvesteerd in belangrijke zaken. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid.
Planning en uitvoering
Het resultaat voor 2024 bedraagt 355.314 euro positief. Volgens het college laat dit zien dat Vlissingen steeds beter grip heeft op de planning en uitvoering. De begroting is dus steeds beter in lijn met de uitvoering, zegt wethouder Sips. Het weerstandsvermogen, ofwel in hoeverre de gemeente tegenvallers kan opvangen, is nog niet op het niveau waar Vlissingen naar streeft. “Maar de begroting is wel sluitend en de positieve lijn is blijvend”, zegt Sips.
Ravijnjaar en jeugdzorg
De afgelopen jaren heeft de gemeente Vlissingen te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen, waaronder de aangekondigde korting op het gemeentefonds. Vanaf 2026 ontvangen gemeenten aanzienlijk minder financiƫle ondersteuning van het rijk. Daarom spreken gemeenten over het Ravijnjaar 2026. Daarbij komen de sterk gestegen kosten voor jeugdzorg. Het Rijk stelde recent extra middelen beschikbaar om de stijgende jeugdzorgkosten en de verwachte financiƫle terugval deels op te vangen.
Rijk
De gemeente is verheugd daarover. Maar het gaat om incidentele middelen, die geen oplossing bieden voor de structurele financiƫle opgaven op lange termijn. 70 procent van de inkomsten van de gemeente is afkomstig van het Rijk. Maar tegelijkertijd heeft de gemeente nauwelijks grip op de stijgende uitgaven aan jeugdzorg, door inflatie en aan personeelskosten. Dit zijn landelijke ontwikkelingen.
Artikel 12
De Artikel 12-status (onder toezicht) bepaalde in 2024 nog voor een belangrijk deel wat er wel en niet mogelijk was op de verschillende beleidsterreinen. Begin dit jaar heeft de Artikel 12-inspecteur de fondsbeheerders geadviseerd de Artikel 12-status van de gemeente Vlissingen per 31 december 2024 te beƫindigen. De gemeenteraad heeft een zienswijze op dit advies ingediend. Het besluit van de fondsbeheerders wordt verwacht na de zomer.
Kadernota
De gemeente Vlissingen blijft investeren in het sociaal domein, verduurzaming, verbetering van wegen en fietspaden, onderwijs, cultuur, woningbouw en groenvoorzieningen. Dat is essentieel voor de toekomst van Vlissingen en draagt bij aan een duurzame en leefbare gemeente. De kadernota is een vervolgstap in het duurzame financiƫle beleid en daarmee een belangrijke stap naar de begroting van 2026 en de jaren daarna.
De kadernota wordt deze maand besproken in de gemeenteraad.
