Verbazing over seksverbod Oranjezon: ‘Het is hier in 14 jaar niet zo rustig geweest’

Te veel seks in de duinen bij Oranjezon? Ja, zegt de gemeente Veere, die verbodsborden heeft opgehangen en strenger gaat controleren. Maar exploitanten van strandpaviljoens in de buurt zeggen dat ze niets van overlast merken. Ze zijn bang dat er nu juist meer sekstoeristen komen en dat andere bezoekers worden afgeschrikt.

“Het probleem speelt al heel lang”, zegt burgemeester Frederiek Schouwenaar. Op jaarbasis komen er 25 tot 30 klachten van burgers binnen bij de gemeente. De Stichting Strandexploitatie Veere spreekt volgens de burgemeester op sommige warme dagen zelfs van een plaag.

Op het strand bij Oranjezon is naaktrecreatie toegestaan. Dat maakt het natuurlijk ingewikkeld, erkent Schouwenaar. “Je mag er naakt recreëren. En je mag elkaar er ook best wel liefhebben, maar als het seks-ontmoetingsplaatsen worden, dan heb ik daar moeite mee. Dat zijn onwenselijke situaties die ik onveilig vind. Er zijn nog geen dingen echt heel fout gegaan, maar deze mensen moeten weten dat we dat daar niet willen hebben.”

Verbaasd

Eigenaren van strandpaviljoens bij Oranjezon zijn verbaasd over de actie van de gemeente. Volgens hen is de overlast helemaal niet zo groot. “Het is in veertien jaar niet zo rustig geweest”, zegt Marco Wiechert van strandpaviljoen Aloha Beach. “Er zal heus wel eens een keer iets gebeuren, maar het is onzin om te suggereren dat het een soort Sodom en Gomorra is. Ik heb het idee dat de klachten maar van één partij komen, de SGP.”

Ook Adriaan den Hollander van Zeecafé Oostkapelle snapt er niets van. Hij is boos omdat de verbodsborden volgens hem zonder overleg zijn opgehangen. “Dit kan natuurlijk niet.” Morgen hebben de strandondernemers overleg met de gemeente. Den Hollander is bang dat de borden meer sekstoeristen gaan aantrekken en dat gezinnen juist wegblijven. Hij spreekt van “een blunder van de bovenste plank”.

Kat- en muisspel

Maar daar denkt de burgemeester anders over. Volgens haar gebeurt het steeds vaker dat mensen die elkaar niet kennen online een seksafspraak maken bij Oranjezon. “Daar wachten ze elkaar dan op, naakt. Soms weten ze niet precies wie ze moeten hebben. Dus dan worden soms ook mensen betast die niet bij het afspraakje horen, zal ik maar zeggen. Of er zijn gezinnen met kinderen en die zien daar ineens een naakte man die op zoek is naar zijn seksdate.”

Volgens Schouwenaar draait het vaak uit op een kat- en muisspel tussen de handhavers en seksbezoekers. “Het begint ermee dat we goed laten weten dat dit niet mag. En er gaat vaker gecontroleerd worden. We hebben nu een strandauto waarmee we er makkelijker bij kunnen.” Dat de borden gezinnen zouden afschrikken, kan de burgemeester zich niet voorstellen.

“Ik zou zo’n bord juist een geruststellende gedachte vinden. Ik snap dat je een beetje schrikt van het idee dat het bestaat, maar we geven een signaal af van: we letten erop, we willen dat het hier veilig is, dus kom juist.”

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Er staan acht van dit soort borden in Oranjezon (foto: Omroep Zeeland)