Veere neigt naar solidair afvalscheiden
Veere wil tempo maken met de nieuwe manier van afvalinzamelen. ,,We praten al dik vier jaar over wegwerpluiers maar er is nog niet veel gebeurd.”
Een ruime meerderheid in de Veerse raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling neigt naar wat in het Grondstoffen Beleidsplan scenario 4 is. Mensen scheiden hun afval en brengen dit weg. Het restafval wordt opgehaald. In scenario 4 is geen sprake van diftar; het systeem waar mensen die goed scheiden en dus minder restafval aanbieden minder betalen. De gemeente kiest voor een solidariteitsprincipe. Een jong gezin zal mogelijk veel meer restafval aanbieden vanwege de luiers, de rekening pakken de Veerenaren gezamenlijk op.
Wennen
Volgens Jacco van Maldegem (D66) zullen de bewoners snel genoeg met het nieuwe systeem om kunnen gaan. ,,We hebben ook moeten wennen aan glas wegbrengen en nu vinden we dat de gewoonste zaak van de wereld. Het schuurt in het begin maar het went.”
Papier is een lastiger dossier. In lang niet alle kernen zijn er nog vrijwilligers actief die regelmatig oudpapier ophalen. Wethouder John de Jonge: ,,De wens van de raad is dat waar nog vrijwilligers zijn, wij die als gemeente ondersteunen. Wij willen dat wel toezeggen. Wat betreft wegwerpluiers, al onze inwoners betalen mee aan de kosten voor de luiers. Iedereen die afvalstoffenheffing betaalt, betaalt ook mee aan wegwerpluiers. Hoe dat meest efficiënt kan, moet nog uitgezocht worden. We wachten nog steeds op de recyclingfabriek, die werkt nog niet. Ons uitgangspunt daarom het solidariteitsprincipe.”
Tempo
Voor alles wil de gemeenteraad tempo zien. Peter Meijs (PvdA/GroenLinks): ,,We praten nog steeds over die luiers, daar hadden we het vier jaar geleden ook al over. Leon Mulder (SGP): Niet alleen wat betreft luiers, voor zo’n beetje alles liggen de ontwikkelingen al vijf jaar stil, dus graag een beetje vaart maken, zodat we in 2027 een begin kunnen maken met omgekeerd inzamelen.