Veel boetes tijdens grote controle op gebruik telefoon in verkeer in Zeeland en West-Brabant

Tijdens een MONO-actie ‘Ogen op de weg’ op de A58 tussen Rucphen en Middelburg zijn donderdag 28 mei 135 bestuurders bekeurd. Politiemensen van Team Verkeer en de basisteams namen deel aan de actie.

Deze verkeersactie bestond uit twee onderdelen: een touringcar en de MONOcam. Met de touringcar reden politiemensen tussen 09.30 en 15.30 uur op de A58 tussen Rucphen en Middelburg. Ze reden van Middelburg tot Etten-Leur, van Kruiningen tot Middelburg en tussen Bergen op Zoom en Sint Willebrord. Vanuit de touringcar spotten de agenten bestuurders die onder het rijden een elektronisch apparaat vasthielden en schakelden een van de volgauto’s in. De agenten in deze auto’s zetten een flink aantal overtreders aan de kant en bekeurden ze.

MONOcam

Daarnaast werd ook de MONOcam gebruikt. Deze camera kan afleiding in het verkeer opsporen en laat direct zien of bestuurders hun telefoon gebruiken, of op een andere manier afgeleid zijn tijdens het rijden.  De MONOcam stond geplaatst op het viaduct Hoekseweg N62 in Hoek en op het viaduct A58 bij Kloetinge.

Tijdens de controle werden 135 boetes uitgedeeld, waarbij 64 bestuurders aan de kant werden gezet zijn. De overige 71 bestuurders kregen een boete voor het vasthouden van een elektronisch apparaat tijdens het rijden. Ook werden bestuurders bekeurd voor andere verkeersovertredingen, waaronder niet dragen autogordel, inhalen over doorgetrokken streep, rechts inhalen, snelheidsovertredingen, een kind zonder veiligheidsgordel en onnodig links rijden.

Negeren stopteken

Een bestuurder die een volgteken kreeg vanwege het vasthouden van een mobiel apparaat, negeerde dit. Agenten volgden de auto en gaven ook een stopteken. De bestuurder reed door en raakte bij de verkeerslichten op de Marconilaan een stilstaande auto. De auto is verderop op de Plantaanstraat tegen een boom tot stilstand gekomen. De bestuurder vluchtte weg.

De politie houdt deze acties op het vergroten van de verkeersveiligheid door afleiding in het verkeer. Agenten gaan in gesprek met overtreders, om ze bewust te maken van de gevaren en ervoor te zorgen dat mensen hun telefoon pas weer gebruiken wanneer ze op hun bestemming zijn.

Foto: Politie