Ruilkastjes van Ruilwinkel Walcheren in de wijken

Op verschillende plekken in Middelburg en Vlissingen zijn de afgelopen twee jaar ruilkastjes neergezet. Je mag er spullen in zetten die je niet meer nodig hebt, maar ook iets eruit halen wat je zelf kunt gebruiken.

Voorwaarde is wel dat het spullen zijn die in zo’n kastje passen. Voor bederfelijke waren of bijvoorbeeld planten zijn ze niet bedoeld. De ruilkastjes van Stichting Ruilwinkel Walcheren zijn onderdeel van een initiatief om hergebruik te stimuleren, uit respect voor mens en leefomgeving, stelt de organisatie. Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op doelstellingen van de VN.

Stichting Ruilwinkel Walcheren wordt geheel door sociaal betrokken vrijwilligers gerund. In Goes-West is er al een Ruilwinkel, maar op Walcheren is het nog niet zover. Landelijk hebben andere ruilwinkels, of ‘swapwinkels’ zich al bewezen.

Hoe werkt het? Je opent gratis een ‘ruilrekening’ waarop je waardepunten spaart door anderen te helpen met spullen te brengen die je over hebt. Met die waardepunten kun je gratis komen winkelen.

De Ruilwinkel op Walcheren werkt aan duurzame doelen en zorgt zo voor verantwoorde productie en consumptie, economische keuzevrijheid, gezondheid en gelijkheid. Je kiest zelf wat je brengt of met het opgebouwde waardepuntensaldo doet.

De Middelburgse ruilkasten staan onder meer in woonzorgcentrum het Getij in de Stromenwijk, voor de wijk Rittenburg in de Volkerakstraat en in de Zeeuwse Bibliotheek aan de Kousteensedijk. In Vlissingen kun je ze ook vinden in de Zeeuwse Bibliotheek en bij de Sint-Jozefschool aan het Pablo Picassoplein. Aan nieuwe locaties wordt gewerkt.