Regionaal Interventieteam moet druk op politie en hulpdiensten door verwarde personen verminderen

Een Regionaal Interventieteam (RIT) Zeeland moet de druk op politie en ambulancediensten door meldingen van zorgwekkend gedrag gaan verminderen. Een gespecialiseerde zorgmedewerker met chauffeur is dan beschikbaar om bij meldingen de situatie ter plaatse te beoordelen en zo nodig in gesprek te gaan. Verwarde personen zorgen voor een zware druk op met name de politie.

Meldingen van zorgwekkend (verward) gedrag komen veelal binnen bij de politie, terwijl die eigenlijk niet de aangewezen partij is. Maar het vraagt dagelijks wel om een belangrijk deel van de politie-inzet. Dat is een landelijk probleem, zegt de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar. Het gaat dan om psychiatrische patiënten of mensen met verslavingsproblematiek, maar ook om bijvoorbeeld dementerende mensen. Zeeland is niet de eerste provincie die met een dergelijk initiatief komt. Zuid-Holland kent al jaren de Psycholance, die in actie komt bij meldingen van verward gedrag.

Samenwerking

In september vorig jaar is het project Domein overstijgend samenwerken zorg en veiligheid afgerond. “Met het project zetten we in Zeeland in op het verbeteren van de samenwerking in het zorg- en veiligheidsdomein op inhoudelijk, bestuurlijk en uitvoerend niveau”, schrijft het college van B en W. Het Regionaal Interventieteam Zeeland (RIT) is één van de zeven onderdelen van het project.

13 Zeeuwse gemeenten

Het college stelt het plan van aanpak pilot RIT effectieve interventies rond de aanpak rondom personen met zorgwekkend gedrag vast. De subsidieaanvraag kan daarna bij ZonMw door de gemeente Goes, namens de 13 Zeeuwse gemeenten, worden ingediend. Bedoeling is dat er dagelijks een RIT beschikbaar is van 14 tot 22 uur. Voor die tijden is gekozen omdat dan de meeste meldingen van verward gedrag binnen komen. Het RIT zal opereren vanuit het Veiligheidshuis Zeeland in Middelburg.

Foto: Peter Urbanus