Plaquette voor gesneuvelde ‘Belgische Vlissingsche makkers’ uit Eerste Wereldoorlog op Noorderbegraafplaats
Tijdens de Eerste Wereldoorlog trokken Belgische jongemannen vanuit Vlissingen ten strijde tegen de Duitsers. 14 van hen kwamen om het leven. Binnenkort wordt een plaquette geplaatst op de Noorderbegraafplaats, om deze ‘Belgische Vlissingsche makkers’ te herdenken.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog woonden er zo’n 300 Belgische gezinnen in Vlissingen, die de oorlog waren ontvlucht. Veel jongemannen uit die gezinnen gaven gehoor aan de oproep om tegen de Duitse bezetter te gaan vechten in België en Frankrijk. 14 van deze jongemannen sneuvelden als militair. In december 2024 is team Stadsbeheer gevraagd mee te werken aan het plaatsen van een stenen plaquette. De ‘Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen’ wilde graag dat de plaquette een plekje krijgt op de Noorderbegraafplaats.
Stenen plaquette
Het betreft een stenen plaquette met daarop de namen van deze militairen. De plaquette heeft tot 2022 in de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen gehangen. Die is echter niet meer in gebruik als kerkgebouw. Bij deze plaquette vroeg de stichting ook om een extra bordje met begeleidende tekst. Het college werkt hier graag aan mee. Met de plaquette wil Vlissingen deze gesneuvelden, deel van de geschiedenis van de stad, blijven eren.
De Noorderbegraafplaats in Vlissingen. (foto: Peter Urbanus)
