Oplevering zonnestroominstallatie op dak Vitrite Middelburg BV

Op woensdag 8 november, is de zonnestroominstallatie met 2.104 zonnepalen op het dak van Vitrite in Middelburg symbolisch in gebruik genomen door gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland. De zonnestroominstallatie heeft een capaciteit van 1 megawatt, waarmee circa 1 gigawattuur per jaar opgewekt wordt. De geleverde groene energie wordt nu volledig door Vitrite gebruikt. De installatie is tot stand gekomen met ondersteuning van het Loket Zon op Dak.

Symbolische ingebruikname
Vitrite gaf afgelopen voorjaar het startschot voor de plaatsing van de zonnepanelen, die eind oktober in werking zijn gesteld. Gezamenlijk met AVV Beheer als onroerend goed eigenaar, zet Vitrite met deze installatie een forse stap in de richting van verduurzaming van haar eigen bedrijfsactiviteit. “We maken we ons hiermee minder afhankelijk van in te kopen energie, waarvan de tarieven afgelopen periode erg dynamisch bleken te zijn. Met deze PV-installatie worden we door eigen opwekking zelfvoorzienend voor ongeveer een kwart van ons totaal elektrisch verbruik,” aldus Nico Bolleman, CEO van Vitrite Middelburg BV. Daarbij biedt de installatie de mogelijkheid om groene energie beschikbaar te stellen voor regionale projecten in de toekomst.

Loket Zon op Dak

Vitrite heeft voor de realisatie van de PV-installatie ondersteuning gehad van het Loket Zon op Dak. Zonnepanelen op het dak leggen vraagt om veel uitzoekwerk en technische kennis over zonnepanelen. Het loket Zon op Dak, dat wordt bemand door coöperatie Zeeuwind, heeft geholpen om deze belemmeringen weg te nemen. “Daarnaast hebben we ook geholpen bij het aanvragen van de SDE-subsidie,” vertelt Jochem Compiet van coöperatie Zeeuwind, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het loket. Loket Zon op Dak werkt samen met Zeeuwse partijen zoals constructeurs, installateurs, verzekeraars en asbestsanering- en dakrenovatiebedrijven. Het loket wordt gefinancierd door Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB) en de Provincie Zeeland.

Vitrite

Vitrite is wereldwijd bekend als high-tech, voormalig onderdelenproducent van Philips en recent Lumileds. Het bedrijf werd reeds in 1893 opgericht als gloeilampen fabrikant. Met meer dan 130 jaar ervaring zit massafabricage van high-end componenten in de genen van deze Zeeuwse fabrikant. De producten die worden geproduceerd zijn metalen, kunststof of metaal-kunststof en siliconen rubber componenten. Vitrite is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van onderdelen met een hoge betrouwbaarheid en hoge precisie voor toepassing onder zeer veeleisende omstandigheden. Zowel het innovatiecentrum als de productie zijn gevestigd aan de Elektraweg in Middelburg.