Oostburg was even Neerlands hoofdstad
Bijna dertig mensen kwamen donderdagavond 5 juni naar De Drukkerij in Middelburg voor een lezing van Tobias van Gent en Hans Sakkers. De Zeeuwse historici vertelden over hun boek “In Zeeland werd doorgevochten”. Toen Oostburg even hoofdstad van Nederland was…
Van Gent en Sakkers schreven een lijvig boek over de strijd in Zeeland in mei 1940 na de Duitse inval van 10 mei. In onze provincie gingen de gevechten nog bijna de hele maand door nadat op 14 mei overig Nederland zich had overgegeven.
We hadden het vooral aan Fransen en Belgen te danken dat er in Zeeland werd doorgevochten, vertelde Van Gent. Franse troepen waren vanuit het zuiden naar West-Brabant en Zeeland doorgestoten om de scheepvaartroute naar de strategisch gelegen havenstad Antwerpen te beschermen.
De Fransen bleken niet onder de indruk van de strijdlust en het moreel van hun Nederlandse strijdmakkers. Onze soldaten waren slecht getraind, vaak al wat ouder en ze hadden verouderd materieel, er zat zelfs een kanon tussen uit 1880.
Sloedam
Er werd zwaar gevochten tegen de oprukkende Duitsers in Kapelle en rond de Sloedam. Bij die laatste strijd werd een groot deel van de historische binnenstad van Middelburg verwoest. Op het laatst was alleen Zeeuws-Vlaanderen nog in Nederlandse handen. Commissaris van de koningin Quarles van Ufford had Middelburg verlaten en was via de veerboot Vlissingen-Breskens neergestreken in Oostburg. Aangezien hij op dat moment de hoogste vertegenwoordiger van het staatshoofd was op Nederlands grondgebied, mocht in “Vrijstaat Zeeuws-Vlaanderen” Oostburg zich eventjes de hoofdstad van Nederland noemen, vertelde Tobias van Gent.
De Fransen waren niet onder de indruk van het moreel van hun Nederlandse strijdmakkers”
Uiteindelijk capituleerde eind mei ook Zeeuws-Vlaanderen ondanks hevige weerstand door Belgische troepen. Maar de Zeeuws-Vlamingen waren niet blij met de aanwezigheid van de Belgische soldaten, want die maakten zich op grote schaal schuldig aan plunderingen. Een fabrieksdirecteur in Sas van Gent klaagde dat de zuiderburen de mooiste postzegels uit diens postzegelverzameling hadden gestolen en er vandoor waren gegaan met een paar honderd flessen uit zijn 2800 flessen tellende wijncollectie.
Archieven
Voor hun boek doken Sakkers en Van Gent in militaire archieven in Frankrijk en Duitsland. Sakkers vertelde dat het Duitse nationale militaire archief zich bevindt in een achterafbuurtje in Freiburg, ver van de hoofdstad Berlijn. “De Duitsers schamen zich voor hun militaire verleden”, concludeerde Sakkers, die ook inging op de historie van de Franse militaire begraafplaats in Kapelle, die dit jaar 75 jaar bestaat.
