Ongeloof na bekladding tank bij Westkapelle: ‘Blijf met je poten van andermans spullen af’

Dat er af en toe iets in de tank gekrast wordt, vindt hij al respectloos. Maar wat er afgelopen nacht gebeurde met de Sherman-tank op de dijk in Westkapelle zorgde bij Ivo van Beekhuizen van het Polderhuis voor ongeloof. Met graffiti werden er drie grote rode letters op gespoten. “Gezien de tol die hier is betaald zou er met meer respect mee omgegaan moeten worden.”

Een buurtbewoner werd ’s nachts wakker van het tikkende geluid van het geschud van een spuitbus en is vervolgens gaan kijken bij de tank. “Zij zag dat er jongeren bij stonden en heeft toen naar ze geschreeuwd”, vertelt Van Beekhuizen. “Dat heeft erger voorkomen, want daarna zijn ze vertrokken.”

Maar het kon niet voorkomen dat een van de pronkstukken van Westkapelle werd beklad. “Ze hebben er drie grote rode letters op gespoten”, laat Van Beekhuizen zien op een foto die hij heeft genomen. “Ik kan niet precies lezen wat er nou staat, maar ik denk BOE of BOC. Dat is waarschijnlijk een tag waarmee ze willen laten zien dat ze hier geweest zijn.”

Het is volgens Van Beekhuizen voor het eerst dat de tank is beklad. “Ja, dat is schrikken. Het is voor het eerst dat ik zoiets zie. Er wordt weleens wat ingekrast. Dat vind ik ook heel respectloos. Het is toch het teken van de Slag om de Schelde dat hier op de dijk staat. Maar we kunnen moeilijk hier iemand 24 uur per dag neerzetten.”

Niet alleen de tank in Westkapelle is beklad, maar even verderop zijn de graffitispuiters ook actief geweest. “Ik zag de letters een dag eerder ook al staan op de bunker tussen Westkapelle en Zoutelande. Ik werd daarover getipt door een campinghouder. Die had een nieuw informatiebord en ook dat was beklad.”

De tank is vandaag alweer schoongemaakt en dus zijn de rode letters nu niet meer zichtbaar. “De verf hadden we al liggen, omdat we roestplekken bij wilden werken”, zegt Van Beekhuizen. Dat met het oog op de herdenking van 1 november, want dan moet de historische tank er weer spic en span bij staan. En voor de graffitispuiters heeft Van Beekhuizen nog een kort maar krachtige boodschap. “Blijf met je poten van andermans spullen af.”

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.