Brandbrief oppositie moet Cultuurwerf Vlissingen alsnog redden: ‘Cruciale culturele instelling’

Zes oppositiepartijen in de Vlissingse gemeenteraad dienen een motie in voor dringende financiële steun aan de Cultuurwerf. Dat schrijven ze in een brandbrief aan het college van B&W. “Onze stad kan het zich niet veroorloven om deze cruciale culturele instelling te verliezen”, schrijven de partijen in de brief.

De motie wordt ingediend tijdens de raadsvergadering van volgende week donderdag door D66, PvdA, 50Plus, Forum voor Democratie, Perspectief op Vlissingen en SP. In die motie vragen de fracties het college dringend om in gesprek te gaan met de Cultuurwerf om tot een oplossing te komen voor de financiële problemen.

Alarmsignaal

De partijen vrezen dat Vlissingen het Bevrijdingsfestival en Festival Onderstroom verliest als de Cultuurwerf ten onder gaat en dat willen ze voorkomen. “Het verlies van deze evenementen zou een zware tol eisen, niet alleen van onze culturele identiteit, maar ook van de economische veerkracht en het welzijn van onze stad”, is te lezen in de brief. De partijen verzoeken het college “met klem” om tijdelijke financiële steun aan de Cultuurwerf te verlenen, zodat de festivals volgend jaar gewoon door kunnen gaan.

De partijen vinden dat de financiële problemen van de Cultuurwerf niet op zich staan. “Het is een alarmsignaal voor het culturele landschap van Vlissingen en een indicatie van een dieperliggend probleem dat onze aandacht vereist.”

Geldproblemen

Vier weken geleden vroeg de Cultuurwerf om uitstel van betaling. De organisator van het Bevrijdingsfestival Zeeland en Festival Onderstroom heeft het zwaar sinds het wegvallen van de structurele subsidies in 2018. Ondanks het aandringen van verschillende partijen, wilden zowel de provincie als de gemeente Vlissingen de Cultuurwerf geen extra geld.

De gemeente Vlissingen laat weten dat het faillissement van de Cultuurwerf niet per se het einde van de festivals zou betekenen. Inmiddels hebben zich verschillende partijen gemeld bij de gemeente die het Bevrijdingsfestival zouden willen organiseren.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.