‘Onbeperkt Leefbaar’ thema van internationale vrouwendag 2023

Op 8 maart 2023 is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan vrouwen over de hele wereld centraal, vieren we wat vrouwen al hebben bereikt, maar strijden we ook nog steeds voor gelijkwaardigheid.

Zelfs in 2023 zijn we nog niet waar we moeten zijn. Dit jaar is het thema Onbeperkt Leefbaar. In Zeeland kan iedereen meedoen aan het programma waar ruimte is voor vragen en discussie. Het event is gratis en vindt ’s ochtends plaats op de HZ University of Applied Sciences (HZ) in Middelburg (Het Groene Woud 1-3) en ’s middags in Vlissingen (Edisonweg 4). Aanmelden kan via de website van de HZ.

Dit jaar is het thema: ‘Onbeperkt Leefbaar’. Hoe beperkt is ons leven vandaag de dag? Kunnen vrouwen wel onbeperkt meedoen? Ligt er een taak voor de vrouwen om met elkaar te zorgen voor een onbeperkt leven? Hoe solidair zijn we eigenlijk met elkaar en hoe kunnen wij dit verbeteren? Hoe kijk jij hier tegenaan? Wat kan ik doen?

Het doel van het diverse programma is voornamelijk met elkaar in gesprek gaan. Tijdens deze dag organiseren we verschillende informatieve en inspirerende activiteiten over bijvoorbeeld gendergelijkheid, vrouwenrechten, vrouwelijke leiderschapsstijlen en meer. Verder draaien tijdens deze dag twee films. Hidden Figures speelt om 20.00 uur in CineCity, Spuikomweg 1 in Vlissingen en Women Talking speelt om 15.00 en 20.00 uur in Cinema Middelburg, Achter de Houttuinen 30. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel in het HZ Café in Vlissingen.


Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Maar alleen de strijd aangaan met vrouwen blijkt een utopie en ook met de emancipatie van de man gaat het niet goed. Wij hebben mannen nodig die opstaan en zich hard maken voor emancipatie in de brede zin van het woord. Mannen die, net als ons, gelijkwaardigheid nastreven en dit als uiteindelijk doel hebben. Zij zijn nu de kracht voor verandering!