Nog 6 maanden preventief fouilleren in Vlissingen om nieuwe incidenten te voorkomen

Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het Middengebied en een deel van het centrum van Vlissingen nog eens 6 maanden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Die aanwijzing ging vorig jaar september in, na meerdere schietpartijen. Er zijn zeker resultaten geboekt en de algemene reactie van het publiek op de fouilleeracties is positief, maar een effectieve aanpak vraagt om een langere adem.

De burgemeester heeft dit besluit genomen in overleg met politiechef Zeeland Tim de Kraker en Gerda Oosterveld, gebiedsofficier van justitie van het Openbaar Ministerie. Het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied begin september was volgens hen nodig om rust terug te brengen in de stad, na meerdere (vuur-)wapenincidenten. Met name de schietpartij van 13 mei in de Minister Lelylaan zorgde voor onrust. Van den Tillaar ontvangt positieve signalen over het regelmatig preventief fouilleren door de politie in beide wijken. “Mensen tonen begrip en vinden het goed dat deze zware maatregel is genomen.”

79 wapens aangetroffen

Het preventief fouilleren had drie doelstellingen, zegt de burgemeester. Het veiligheidsgevoel van de bevolking moest beter worden, wapens moesten van de straat worden gehaald en er moest een preventieve werking vanuit gaan. De afgelopen zes maanden hebben er 24 fouilleeracties plaatsgevonden op diverse plekken. Daarbij zijn zo’n duizend mensen gecontroleerd, waarbij er 79 (vuur-, slag- en steek-)wapens werden aangetroffen. Verder bleek iemand te rijden onder invloed en een andere automobilist werd nog gezocht door de politie. Ook werden er meermaals drugs gevonden.

29 woningen

Het OM liet naar aanleiding van de acties een aantal keren uitgebreid onderzoek doen in 29 woningen, waarbij nog eens 21 wapens werden gevonden en 17 personen aangehouden werden op verdenking van betrokkenheid bij het geweld. Voor het bezit van wapens werden boetes van 750 tot 1100 euro uitgeschreven. Zeker tien geweldsincidenten lijken verband te houden met een langlopend conflict tussen twee groepen, aldus officier van justitie Oosterveld. “wapens gaan daarbij van hand tot hand”, zegt ze. De schietpartijen zijn niet alleen een risico voor de betrokkenen zelf, maar ook voor omstanders.

Meldingen

De conclusie is dus dat de maatregelen effect hebben, maar dat verlenging nodig is. Het aantal wapenincidenten is sterk gedaald en ook het aantal steekwapens dat tijdens het preventief fouilleren werd gevonden nam af. Door verlenging van de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied tot 12 september, kan er tot na de zomer op bevel van de officier van justitie preventief worden gefouilleerd.

Verder blijkt de bereidheid om incidenten te melden vrij laag bij de Vlissingers. Toch kwamen bij het onderzoek naar de schietpartij van 13 mei meerdere waardevolle tips binnen. Naar aanleiding daarvan zijn in Vlissingen en Middelburg huiszoekingen verricht.

Rust

De komende tijd bekijken gemeente, politie en Openbaar Ministerie wat nog nodig is om de rust in de wijken te bestendigen en het gevoel van veiligheid van de inwoners te vergroten. De politie blijft op willekeurig gekozen momenten zichtbaar actief in de wijken. Ook komen er onder andere integrale controles in de twee wijken aan en wordt een Meld Misdaad Anoniem-campagne opgezet voor het centrum en Middengebied. De politie is altijd bereiken via 0900–8844 of via het politie-WhatsApp nummer 06–1220 7006. Meldingen kunnen ook anoniem doorgegeven worden via Meld Misdaad Anoniem (0800–7000).

Politiechef Zeeland Tim de Kraker, burgemeester Bas van den Tillaar en officier van justitie Gerda Oosterveld. (foto: Peter Urbanus)