‘Niet eten en drinken tijdens de Ramadan brengt je rust’
Zaterdagochtend 1 maart vroeg begint voor moslims de Ramadan, ofwel vastenmaand. Voor hen is het een periode van frequenter bezoek aan de moskee en niet eten en drinken van zonsopkomst tot zonsondergang, vertelt Burak Yazici. Hij is vrijwilliger bij de Yildirim Beyazit-moskee, even buiten de Middelburgse Stromenwijk.
De Ramadan valt dit jaar min of meer samen met de maand maart. De vastenmaand schuift telkens tien dagen op, volgens de cyclus van de maankalender. Dit jaar begint de vastenmaand komende zaterdagochtend bij zonsopkomst, even na 5.30 uur. Een maand lang eten en drinken moslims niet van tussen zonsopkomst en zonsondergang. Begin maart gaat de zon onder om ongeveer 18.45 uur. Zo’n 85 procent van het islamitische deel van de wereldbevolking viert de Ramadan. Ongeveer 5 procent van de Nederlandse bevolking noemt zich islamitisch, volgens recent onderzoek.
Consuminderen
Yazici is in het dagelijks leven ondernemer en richt zich vanuit zijn Middelburgse kantoor op digitale veiligheid bij bedrijven. Daarnaast is hij actief binnen de Yildirim Beyazit-moskee, genoemd naar een van de belangrijkste sultans van het oude Osmaanse rijk. “De Ramadan betekent voor ons als gemeenschap dat we vaker dan anders naar de moskee gaan. Tussen zonsopkomst en zonsondergang eten en drinken we niet. Individueel gezien doen we vooral rustiger aan. Maar we werken wel gewoon door.”
Rust
Doel is consuminderen, zegt Yazici. “Door niet te eten en drinken willen we onze minder goede eigenschappen onder controle brengen. Als je jezelf niet voedt geef je ook geen voeding aan die minder goede eigenschappen. Het resultaat is meer rust in je agenda. Lange tijd achtereen niet eten en drinken doet iets bijzonders met je. Je ziet vaak dat mensen in het uur voordat ze weer mogen eten en drinken ook geen behoefte meer hebben om te praten en over het algemeen meer ingetogen worden.”
Rekening
Werkgevers houden over het algemeen goed rekening met de Ramadan als er islamitische werknemers zijn, zegt Yazici. “Mijn vader werkt al 30 jaar bij een frietfabriek in de buurt en daar worden de pauzes aangepast aan de Ramadan voor de medewerkers die dat wensen. Mensen die om medische redenen beter niet mee kunnen doen, of bijvoorbeeld zwangere vrouwen, mogen wel afwijken van de voorschriften.”
Burak Yazici is vrijwilliger bij de moskee . (foto: Peter Urbanus)
