Middelburg moet op zoek naar ruimte voor enkele duizenden nieuwe woningen
Middelburg zal er niet aan kunnen ontkomen: nieuwe wijken in het buitengebied. Dat zegt wethouder Rutger Schonis. Het zal niet alleen om villa’s gaan. Uitgangspunt is dat sociale woningbouw en huur- en en koopwoningen in het middensegment een flink aandeel krijgen, evenals seniorenwoningen. “Bouw je voor oud, dan zit je nooit fout”, zegt Schonis.
De afgelopen tijd heeft binnen de gemeente Middelburg een zoektocht naar eventueel geschikte locaties plaats gevonden. Concreet is er nog niks besloten. Maar de tijd van makkelijke keuzes is voorbij, stelt de wethouder. Voor 2030 moeten er 2280 woningen bij komen en tot aan 2040 nog eens 1100 daar bovenop. De gemeente mikt veiligheidshalve op 130 procent daarvan, omdat er door allerlei factoren vertraging kan optreden of plannen niet doorgaan. Woningcorporatie Woongoed Middelburg wil graag meewerken aan de bouw van 750 sociale huurwoningen. Daar is Schonis blij mee, want in den lande gaat het wel eens anders, zo heeft hij gehoord.
Woondeal
Daarnaast zijn er afspraken uit de Woondeal van voormalig minister Hugo de Jonge. Daarin wordt de regie over de volkshuisvesting opnieuw bij het Rijk gelegd en de nieuwe minister Mona Keijzer lijkt daar niet van af te gaan wijken. De gemeenteraad wordt binnenkort vertrouwelijk ingelicht over de preciese plannen. Die moet uiteindelijk beslissen. Uitgangspunt is de regel 30-30-30-10, ofwel 30 procent sociale huur, 30 procent middensegment huur en koop, 30 procent hoger segment en 10 procent vrij in te vullen.
Buitengebied
Inmiddels ligt er een kaart met mogelijke locaties. Een aantal locaties binnen en buiten de huidige bebouwde kom van Middelburg is in beeld, waaronder Trekdijk bij Nieuw- en Sint-Joosland, het gebied tussen Arnemuiden en het Veerse Meer, Poppenroede, Brigdamme, Middelburg-Oost aan weerszijden van de N57 richting Schellach, het winkelcentrum Tref en het Hof van Tange. Deelnemers aan het burgerberaad spraken eerder dit jaar de wens uit, om zoveel mogelijk binnen de bebouwde kom te bouwen en de groene buitengebieden te behouden. Daarom was al besloten om definitief niet te bouwen in natuurgebied Cleene Hoge aan de rand van de stad naast de wijk Griffioen. Maar elders in het groene buitengebied is dat niet te vermijden, zegt Schonis.
Leegstand
Langdurige leegstand van bijvoorbeeld grote kantoorgebouwen kent Middelburg nauwelijks, zegt de wethouder. Daar valt dus weinig te halen. Wel is de gemeente in gesprek over het leeg komende politiebureau. Verder zet de gemeente in op wonen boven winkels, al is dat in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Zo zijn ruimtes boven winkelsin de binnenstad vaak in gebruik voor opslag. Schonis: “Als dat woonruimte zou worden, krijgen we misschien weer meer busjes in de binnenstad en dat willen we ook niet.” Maar er is subisidie beschikbaar om het wonen boven winkels te stimuleren. De gemeente gaat verder handhaven op verhuur van woningen aan toeristen, om leegstand te voorkomen.
Senioren
Maar de nood is hoog. Voor een project van 32 woningen in het sociale huursegment in Veerse Poort waren er 500 inschrijvingen per appartement, zegt Schonis. Daarnaast heeft de bouw van seniorenwoningen veel aandacht van de gemeente. “Bouw je voor oud, dan bouw je niet fout”, verklaart Schonis. Kunst is om de vele ouderen die nu in eigenlijk te groot geworden woningen wonen te verleiden naar meer passende woningen en appartementen te verhuizen. Dan komen er weer woningen vrij voor gezinnen en komt de doorstroming op gang. Veel ouderen aarzelen om hun vertrouwde plek achter te laten, maar als ze eenmaal zien dat anderen het ook doen en welke voordelen het biedt, kan dat henover de streep trekken.
Wethouder Rutger Schonis met de kaart met mogelijke locaties. (foto: Peter Urbanus