Meerderheid raad Middelburg voor strengere regels voor toerisme

Een meerderheid van de Middelburgse raad is voor het beperken van de groei van het aantal hotels en andere overnachtingsmogelijkheden in de binnenstad. Dat bleek gisteravond tijdens de raadscommissie Ruimte, die sprak over een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om regels op te stellen voor het toeristisch beleid. Want zonder regels komt de leefbaarheid in het centrum in gevaar, zo vindt de gehele raad.

Nieuwe hotels en B&B’s mogen alleen nog komen in of aan de rand van de binnenstad en moeten voorzien zijn van een bemande receptie, een ontbijtzaal en een eigen parkeerterrein. B&W spreekt zich in het voorstel niet duidelijk uit of dat dat viersterren- of vijfsterrenhotels moeten zijn. Dat had het nog wel gedaan in een eerdere versie van het voorstel. Maar dit kreeg tijdens de vorige raadscommissie Ruimte in april zo veel kritiek, dat het college besloot het voorstel aan te passen.

‘Het blijft een slecht voorstel’

Toch had inspreekster Emilie Sturm, samen met haar partner eigenaar van een B&B in de binnenstad, net als de vorige keer nog de nodige kritiek. Toch had inspreekster Emilie Sturm, samen met haar partner eigenaar van een B&B in de binnenstad, net als de vorige keer nog de nodige kritiek. Bijvoorbeeld op de voorkeur van het college voor grotere hotels, maar ook op het voorstel om met terugwerkende kracht vanaf 17 maart 2023 alle aanvragen voor nieuwe overnachtingsmogelijkheden tijdelijk in de ijskast te zetten, in afwachting van nieuw toeristisch beleid. “Dat zeg ik niet omdat het ons als ondernemers zou schaden. Integendeel, wij hebben een vergunning. Dus als er tijdelijk geen concurrenten bij komen, zou dat in ons voordeel kunnen werken. Maar ik vind het desondanks een slecht voorstel.”

Dat vond ook Wilfried Boonman (VVD). “Ik zie niet veel verschil met het voorstel van vorige maand.” Jesse Aarnoutse (LPM) en Corné de Voogd (SGP) deelden in min of meerdere mate deze kritiek.

‘Beeld dat alleen rijke toeristen welkom zijn, klopt niet’

Wethouder Rutger Schonis benadrukte dat iedereen in de toekomst als toerist nog van harte welkom is en blijft. In het voorstel staat dat de gemeente het liefst ‘kwaliteitstoeristen’ ontvangt, omdat die ‘de meeste toegevoegde waarde hebben’. In de media was het beeld ontstaan dat alleen nog maar rijke mensen welkom zijn. Dat beeld wilde Schonis nadrukkelijk bestrijden.

Een meerderheid van de raad vond dat het voorstel nu wel ‘rijp voor behandeling in de raad’ was. Wat daarbij meespeelde was een rapport van onderzoeksbureau RIGO, dat tijdens de vorige vergadering van de commissie Ruimte nog niet beschikbaar was. Conclusie van het rapport: het toerisme en de leefbaarheid in de Middelburgse binnenstad zijn nu nog met elkaar in balans. Maar zonder gericht beleid van de gemeente kan dat in de komende jaren negatief doorslaan.

Wilma Bakker, onderzoekster bij het RIGO, gaf gisteravond voorafgaand aan de raadscommissie een toelichting aan de raadsleden. “Af en toe wordt de toeristische druk nu al als negatief ervaren, door hinder van bezoekers, verkeersdrukte en gebrek aan parkeergelegenheid. Het beter spreiden van toerisme over de stad en door het jaar heen is dan ook de belangrijkste aanbeveling om de toeristische draagkracht in de binnenstad in balans te houden.”

Op 1 juni neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.

Drukte op de Middelburgse terrassen (foto: Anne-Marie van Iersel)