Leden PvdA Vlissingen willen dat fractievoorzitter Frances Oreel opstapt

Een grote meerderheid van de PvdA-leden in Vlissingen heeft het vertrouwen opgezegd in fractievoorzitter Frances Oreel. De positie van Oreel staat al enige tijd ter discussie. Het is voor het eerst dat de leden hun mening hierover mochten geven en de meerderheid vindt dat ze moet opstappen. Doet ze dat niet dan wil de PvdA Zeeland haar royeren.

Het rommelt al een hele tijd binnen de PvdA in Vlissingen© ANP

Dat is de uitkomst van de ledenvergadering van de PvdA-ledenvergadering vanochtend in Vlissingen. Hiermee lijkt een langlopend conflict tussen Oreel en het bestuur van de PvdA Vlissingen tot een climax te zijn gekomen. Binnen de PvdA Vlissingen rommelt het al jaren en bij veel conflicten dook steevast de naam van Oreel op.

Dat leidde uiteindelijk tot een rapport van partijprominenten Jan Lonink (oud-burgemeester van Terneuzen) en Marjan de Koster (oud-Statenlid). Hierin werd gevraagd aan Oreel om de eer aan zichzelf te houden.

Vanochtend tijdens de ledenvergadering lag er een motie op tafel die aanzienlijk scherper was geformuleerd. Daarin gaven de leden aan geen vertrouwen meer in Oreel te hebben. Als ze niet uit zichzelf opstapt dan zal de PvdA Zeeland een procedure starten bij het hoofdbestuur om Oreel, zoals dat in partij-termen wordt genoemd, ’terug te roepen’.

Frances Oreel (PvdA)

Frances Oreel (PvdA)© Gemeente Vlissingen

Deze motie van wantrouwen werd, volgens PvdA Zeeland-voorzitter Conny Miermans, met een grote meerderheid aangenomen. Dat moment maakte Oreel niet meer mee, zij verliet met enkele medestanders voortijdig de vergadering, waarbij ze duidelijk maakte dat ze door de kiezers voor vier jaar als raadslid is gekozen en niet van plan is op te stappen.

Crisis compleet

Na afloop van de ledenvergadering gaven Conny Miermans en Els van Doorn, voorzitter en penningmeester van de PvdA Zeeland, een toelichting. “Er komt nu een commissie van goede diensten, zoals dat binnen de partij heet, die de diverse belanghebbenden gaat horen en dan advies uitbrengt aan het partijbestuur. Uiteraard wordt mevrouw Oreel ook gehoord.”

Maar wat als Oreel weigert om op te stappen als raadslid? Miermans: “Dan kan dat leiden tot royement.” Maar daarmee is de crisis binnen de PvdA Vlissingen toch compleet? Miermans: “Die crisis is nu al compleet. Het kan vanaf nu alleen maar beter gaan.”