Kans dat Vlissingen Maritiem toch doorgaat: ‘Het wordt spannend’

“Het wordt spannend.” Dat zegt Dick Schipper van de organisatie van Vlissingen Maritiem. Het evenement met zeilschepen was al afgelast, maar de deur staat ineens toch nog op een kier. Het dagelijks gemeentebestuur wil namelijk 75.000 euro subsidie geven aan Vlissingen Maritiem. Dat stelt de organisatie voor een uitdaging.

Allereerst is er de financiële uitdaging voor Sail de Ruyter, de organisatie. Want om Vlissingen Maritiem te organiseren is volgens Dick Schipper 100.000 euro nodig. Dat was vorig jaar november ook aan de gemeente gevraagd. De besluitvorming hierover haperde waardoor pas op 18 april een besluit zou kunnen worden genomen over de subsidie. Te laat om de komst van de grote zeilschepen nog vast te leggen.

Over het nieuwe bedrag is Schipper niet te spreken: “Een vreemd verhaal. We hadden het met de gemeente over 100.000 euro, nu is dat 75.000 euro. We moeten dan zien waar we kunnen bezuinigen.” D66 komt maandag tijdens een extra raadsvergadering met een voorstel om de subsidie alsnog te verhogen naar 100.000 euro.

Afgebeld

En dan de andere uitdaging, mocht het doorgaan: de deelnemers. Alle eigenaren van schepen zijn vorige week afgebeld, dus de vraag is óf ze alsnog willen komen en óf dat ook voor hetzelfde bedrag is. “Wij willen eerst definitief weten waar we aan toe zijn, dan kunnen we daarna contact opnemen met de schepen. We zitten kort voor het evenement, dus dat doet waarschijnlijk wel iets met de prijs van de schepen”, zegt Schipper. Vlissingen Maritiem stond gepland voor 31 mei en 1 en 2 juni.

Schipper is blij dat partijen in de gemeenteraad aan de (scheeps)bel hebben getrokken. “Het geeft wel een dubbel gevoel. Er is weinig tijd om alles goed op de rails te zetten. Als het ons niet lukt om voldoende mooie schepen aan te trekken dan besluiten we mogelijk om het niet te doen.” Hij voegt toe: “Over de communicatie met de gemeente zijn we heel erg teleurgesteld.”

Maandag is de raadsvergadering, dan wordt duidelijk of de organisatie dinsdag de draaiboeken uit de kast kan halen.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.