Jonge pianisten spelen ‘Grote Archipel’ van Daan Manneke in Zeeuwse Concertzaal Middelburg

De compositie Grote Archipel van Daan Manneke is een bespiegelend-abstracte compositie over de zes Zeeuwse eilanden en ging in 2018 in première. Luís Bagina da Rosa (Portugal), Elizabeth Goh (Singapore) en Apollon Kalamenios (Cyprus) spelen op vrijdag 29 november opnieuw Grote Archipel en andere werken in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

Ralph van Raat is hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam en begeleidt drie begaafde leerlingen: Luís Bagina da Rosa (Portugal), Elizabeth Goh (Singapore) en Apollon Kalamenios (Cyprus). Zij spelen op vrijdag 29 november Grote Archipel en daarna nog enkele stukken. Bagina da Rosa speelt Drei Nachtstücke in memoriam Georg Trakl van Hans van Sweeden, Goh speelt Polychroon en Blues for Marcel van Daan Manneke en Kalamenios speelt Elegie van Wim Henderickx.

Leermeesters

Na afloop van het concert wordt het nieuwe boek van Daan Manneke gepresenteerd: ‘Archipel, een memoir’. Daan Manneke beschrijft in Archipel, een memoir zijn jeugd in Zeeland en de archipel van eilanden, die zijn werk beïnvloedden. Hij spreekt over zijn leermeesters, die al snel het Zeeuwse overstijgen. En verder over veel mensen die hem inspireerden: wandelingen in het Bredase Mastbos en fietstochten naar het ‘buitenland’ België. Het is vooral zijn bijzondere kijk op de wereld die dit boek tot iets heel bijzonders maakt.

Manneke beschrijft zijn creatieve processen, te beginnen met gesprekken en geluiden die hij op straat opvangt en dit alles rijk geïllustreerd. Het is een bijzonder project, omdat hij als schepper van oorspronkelijk creatief werk een kijkje in de keuken geeft. Een constante in zijn werk is het werk Archipel, waarvan hij negen versies maakte, resulterend in de compositie Grote Archipel.

Daan Manneke

Daan Manneke (1939) studeerde orgel en compositie aan de conservatoria van Tilburg, Brussel en Amsterdam. Hij doceerde ruim 35 jaar analyse van de eigentijdse muziek en hoofdvak compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan datzelfde instituut richtte hij begin jaren ‘90 een jong- talentklas op voor zeer jonge componisten. Hij heeft talloze workshops, lezingen en masterclasses gegeven in binnen- en buitenland. Manneke componeerde een kleine 300 werken voor zeer uiteenlopende ensembles voornamelijk uitgegeven bij Donemus Publishing. Zijn oeuvre is uitgebreid gedocumenteerd en er zijn verschillende wetenschappelijke studies aan zijn werk gewijd. Zijn werk wordt veelvuldig uitgevoerd en werd met prijzen bekroond.

Ralph van Raat

Ralph van Raat is naast zijn concertpraktijk ook docent Hedendaagse Pianomuziek aan zowel de Accademia di Musica in Turijn als het Conservatorium van Amsterdam. Ook geeft hij regelmatig workshops en masterclasses aan andere conservatoria in binnen- en buitenland. Van Raat ziet het als zijn missie om zijn studenten te enthousiasmeren voor en te coachen in de interpretatie van de rijke pianoliteratuur van de 20e en de 21e eeuw. Diverse van zijn oud-studenten zijn winnaars van concoursen en inmiddels vertrouwde gezichten op het concertpodium, zoals Christos Papandreopoulos, Paolo Gorini, Mattias Spee en Pierre Delignies.

Aanvang 20 uur. Entree 20 euro.

Een jonge Daan Manneke achter het orgel in Bergen op Zoom (foto: Zeeuwse Concertzaal)