Gemeente Vlissingen gaat onderzoek doen naar schade door boomwortels in Kasteelstraat
Het college van B en W van Vlissingen erkent dat het bestuurlijk verantwoordelijk is voor overlast en schade door de 35 jaar geleden aangeplante zomereiken in de Kasteelstraat. Die veroorzaken volgens bewoners lekkages in woningen en problemen met funderingen door woekerende worstelstelsels. De gemeente gaat onderzoek doen naar de schade.
De zomereiken zijn mogelijk een ongelukkige keuze geweest destijds. Ze zijn begin jaren ’90 aan weerszijden van de straat, op twee meter van de uit 1900 tot 1910 stammende woningen geplant. Bijna elke woning in het gedeelte van de Kasteelstraat tussen de Scheldestraat en de Hobeinstraat heeft schade en lekkages, als gevolg van verstopte goten door vallend gebladerte en eikels, zegt gemeenteraadslid Lilian Janse (SGP).
Zij sprak met bewoners van de Kasteelstraat en stelde eind januari vragen aan het college van B en W over de kwestie. Dakgoten raken verstopt door bladeren en eikels, maar de uitdijende worstelsels veroorzaken ook scheuren in stucwerk, muren en vloeren en schade aan de riolering. Uit informatie die Janse heeft verzameld blijkt dat grotere eikenbomen, zoals zomereiken, op minimaal 12 tot 15 meter van bebouwing moeten worden geplant, met het oog op overhangende takken en wortelgroei.
Bomenverordening
Bewoners doen hun best om eikels en bladeren zoveel mogelijk op te ruimen en hebben de problemen al meermaals gemeld bij de gemeente. Daar zijn ze naar eigen zeggen niet veel mee opgeschoten. Verantwoordelijk wethouder Coen Bertijn laat weten dat de situatie hem bekend is. Er is een bomenverordening in de gemeente, maar daarin is niets vastgelegd over de wijze van aanplanten van bomen in wijken, afstanden en soorten bomen. Wel wordt voor alle bomen in de wijken aan de hand van een boomveiligheidscontrole bekeken of ze aan vervanging toe zijn. Dan wordt gekeken naar dood hout, ‘opkronen’ en doorrijhoogte. Bij integrale projecten wordt ook zeker aandacht besteed aan ongewenste keuzes uit het verleden en aan bescherming van eigendommen voor de toekomst in het algemeen, meldt Bertijn.
Onderzoek
Bomen in de wijken zorgen voor een gezondere leefomgeving, filteren fijnstof, nemen hemelwater op via hun wortels en dragen in het algemeen bij aan het welzijn van inwoners, stelt Bertijn verder. Schade aan de woningen door de zomereiken is nog niet aangetoond. Maar de gemeente gaat met proefsleuven onderzoek doen naar mogelijke schade door de wortels. Bladeren in de dakgoten zijn echter geen reden om de bomen te rooien, zegt de wethouder.
Volgens de wethouder is er al veel contact geweest vanuit de gemeente met bewoners van de Kasteelstraat en ook de burgemeester en wethouders zijn met hen in gesprek gegaan. Mochten de zomereiken in de Kasteelstraat voortijdig worden gerooid, dan staat het college positief tegenover de plaatsing van bakken met kleine bomen of struiken ter vervanging. Daar hebben de bewoners om gevraagd. Maar zulk groen in bakken kan niet de pluspunten van zulke bomen voor het leefmilieu in de bebouwde omgeving van de zomereiken compenseren, stelt Bertijn.
Foto: Lilian Janse.
