Geldproblemen Cultuurwerf: Bevrijdingsfestival op losse schroeven

De Cultuurwerf Vlissingen heeft surseance van betaling aangevraagd. De organisator van Bevrijdingsfestival Zeeland en Festival Onderstroom heeft het zwaar sinds het wegvallen van de structurele subsidies in 2018. Door een combinatie van tegenslagen is het de stichting niet gelukt om voldoende inkomsten te verwerven.

Volgens voorzitter Maarten Janssens zijn de financiĆ«n van de stichting al jaren ‘een spannend onderwerp.’ Dit speelt sinds het wegvallen van de subsidies en de kosten zijn sindsdien alleen maar gestegen. “De kosten waren in 2022 al zoveel hoger dan we begroot hadden, dat we flink hebben moeten interen op het kleine beetje reserve dat we nog hadden’, laat hij weten. Die kosten zijn dit jaar alleen maar verder gestegen. Tel daarbij op dat het weer tijdens het Bevrijdingsfestival tegenzat waardoor er minder bezoekers kwamen.

“We voeren goede, constructieve gesprekken met de gemeente”, zegt Janssens. De organisatie wil graag verder als partner en dat wil de gemeente ook. Alleen de manier waarop het nu gaat, biedt te weinig perspectief. “We zijn te kwetsbaar als we elk jaar op zoek moeten naar financiering van de evenementen en er geen ruimte is om ook de bedrijfsvoering goed vorm te geven.”

Surseance van betaling

Daarom kan de organisatie nu niet anders dan surseance van betaling voor de stichting aan te vragen. Op deze manier hoopt Janssens dat ze er samen nog uit kunnen komen. Hij hoopt dat er een doorstart voor Cultuurwerf in zit.

Op het moment dat het verzoek naar de rechtbank verstuurd is, heeft iedereen binnen de organisatie hun taken neergelegd. De hoop is dat er dan met een onafhankelijke blik gekeken wordt naar de huidige situatie en naar de toekomst. “Een hard gelag voor de kleine club mensen die met hart en ziel werkt aan de mooie evenementen die Cultuurwerf te bieden heeft.” Wat er gaat gebeuren met de twee festivals die Cultuurwerf organiseert, is niet duidelijk.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.