Een bijzondere foto van afgezwaaide Middelburgse burgemeester Bergmann

De Middelburgse burgemeester Harald Bergmann had vele kanten, zo bleek woensdagavond tijdens het officiële afscheid dat de gemeenteraad en de bevolking van hem nam. Maar dat hij in 2019 ook nog atletische kwaliteiten had ontdekte journalist Adrie Boxmeer.

Boxmeer volgt al jaren de Middelburgse politiek voor de streekomroep WFM96 en Omroep Zeeland. Zo ook op zaterdag 16 maart 2019. “Ik kreeg een uitnodiging van de gemeente voor de opening van een hindernisbaan in Middelburg. Die was tot stand gekomen op initiatief van jongeren in Arnemuiden. Ze hadden burgemeester Bergmann bereid gevonden om hem te openen.”

Het was een windigere, druiligere middag, niet echt ideaal om een hindernisbaan in de buitenlucht te openen. Boxmeer: “Ik kwam daar aan en zag nog niemand. Na verloop arriveerden er enkele jongeren. Maar waar bleef de burgemeester? Op een bepaalde moment stapte hij uit een auto, vergezeld door een medewerkster die hem de ambtsketen overhandigde. Want de opening was een officiële handeling en daar hoorde de ambtsketen bij.”

Grapje

In een korte toespraak prees Bergmann de aanwezige jongeren dat het hindernisparcours er door hun eigen initiatief was gekomen. Boxmeer: “Het officiële gedeelte duurde maar kort. Toen vroeg ik aan de burgemeester of hij wellicht als eerste het parcours in gebruik wilde nemen. Een grapje natuurlijk, ik had verwacht dat hij dit aanbod lachend van de hand zou wijzen. Maar tot mijn verbazing stapte hij naar de brug met gelijke leggers en liet hij zien wat hij in zijn mars had.”

Een uniek moment, dat Boxmeer gelukkig wist vast te leggen voor de eeuwigheid. “Ik was de enige journalist die aanwezig was. Het leverde dus een bijzondere foto op.”

Echt betrokken

Woensdagavond nam de gemeenteraad in een speciale raadsvergadering officieel afscheid van Bergmann. SGP-fractievoorzitter Paul Moens sprak hem als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad toe: “U bent altijd gewaardeerd voor uw aanwezigheid bij hoogtepunten, maar ook bij dieptepunten. Bijvoorbeeld het ernstige ongeval in de mist op de A58 in 2014 waar ook mensen uit de gemeente Middelburg bij omkwamen. Ook toen werd uw aanwezigheid erg op prijs gesteld. Het was een moment waarop je beter kon zwijgen en luisteren dan spreken.”

Commissaris van de Koning Han Polman herinnerde zich het begin van Bergmans tijd in Middelburg: “Toen je bijna twaalf jaar geleden hier aan de slag ging, heb je meteen duidelijk gemaakt dat je niet alleen een burgemeester wilde zijn om linten te knippen. Je wilde weten wat er leefde en speelde, verbindend en boven de partijen staand. Echt betrokken zijn: dus ook je gezicht laten zien als er geen pers of publiek bij aanwezig was.”

‘Samenwerking niet vanzelfsprekend in Zeeland’

Bergmann gaf in zijn toespraak aan dat hij zichzelf bij de start van zijn burgemeesterschap in Middelburg enkele dingen had beloofd. “Zorg dat je toegankelijk bent voor iedereen. Als ik de toespraken vanavond heb beluisterd ben ik daarin geslaagd. Ook wilde ik investeren in samenwerking. Ik kan inmiddels zeggen dat samenwerking niet vanzelfsprekend is in Zeeland. Maar er zijn de laatste jaren stappen gemaakt. Tot slot heeft Middelburg het mogelijk gemaakt dat ik als burgemeester kon groeien, waardoor ik nu mijn nieuwe functie in Schiedam kan aanvaarden.”

Na het officiële gedeelte konden de inwoners van Middelburg afscheid nemen van hun burgemeester.