Douane vindt 500 kg cocaïne in lading banen in Vlissingen

Tijdens een controle in de haven van Vlissingen heeft de Douane zaterdag 497 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bananen afkomstig uit Ecuador. Dat meldt HV Zeeland. Volgens het Openbaar ministerie is het de eerste cocaïnevangst dit jaar in Vlissingen.

De verdovende middelen, met een geschatte straatwaarde van ruim 37 miljoen euro, zijn zaterdag vernietigd door het Team Bijzondere Bijstand van de Douane. De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben de Douane bijgestaan bij het bewaken en beveiligen van het havengebied. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om de eerste cocaïnevangst in de Vlissingse haven dit jaar. De lading waarin de cocaïne zat, was onderweg naar een bedrijf in Duitsland. Dat bedrijf heeft volgens het OM waarschijnlijk niets met de smokkel te maken.

Illegale economie

In 2021 werd volgens het CBS binnen de Nederlandse grenzen 17 miljard euro verdiend met illegale activiteiten. Illegale activiteiten droegen in 2021 4,5 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Het grootste deel van de illegale activiteiten betrof de handel in cocaïne, waarmee 10,7 miljard euro werd verdiend. Bijna 90 procent van de opbrengst van de cocaïnehandel stroomde naar buitenlandse opdrachtgevers.

Foto: Douane