‘De Trekdijk gaat niet door, maar er blijven bedreigingen voor Nieuw en Sint Joosland’

De dorpsvereniging van Nieuw en Sint Joosland had maandagmiddag wethouder Rutger Schonis (D66) van Middelburg en raadsleden uitgenodigd voor een fietstocht door het dorp. “De Raad van State mag de gemeente hebben teruggefloten bij de aanleg van het bedrijventerrein De Trekdijk, het betekent niet dat de gevaren voor Nieuw en Sint Joosland zijn verdwenen”, vindt Peter Joosse van de dorpsvereniging.

Een bezoek aan het schoolplein van basisschool De Lonneboot, aan de dorpstuin in ontwikkeling en aan het haventje van Nieuw en Sint Joosland, dat waren de onderdelen van de rondgang door het dorp die voor wethouder en raadsleden waren georganiseerd.

Vergroening schoolplein

Directeur Gert Dorleijn van De Lonneboot toonde de politici het nieuwe schoolplein met veel groen en een stuk kindvriendelijker. “Daar hebben we 10.000 euro van de provincie voor gekregen en 5.000 euro van de gemeente. Vervolgens hebben we als gemeenschap dat bedrag verdubbeld. Dat is het waard, want het leerlingental steeg sinds 2011 van 95 tot 170 door de ontwikkeling van de nabijgelegen Middelburgse wijk De Mortiere waar veel ouders voor onze school kiezen. We kunnen nog uitbreiden tot 200 leerlingen.”

Dorpstuin

Volgende halte was de dorpstuin in wording naast de kerk. Initiatiefnemer Jan Zwemer: “Het idee was dat het mooi zou zijn als in iedere vaas in het dorp bloemen zouden staan uit onze eigen dorpstuin. We zijn net met de aanleg gestart, volgend jaar mei moet hij worden geopend. Ook hier leverde de gemeenschap een bijdrage, waardoor het budget van 11.000 euro inmiddels opgehoogd is tot 15.000 euro. De tuin heeft drie thema’s: geloof, hoop en liefde.”

Wethouder Schonis plantte op uitnodiging twee tamarisken. Jan Zwemer: “Deze bomen trekken een bepaald insect aan dat manna afscheidt, een honingachtige stof. Volgens de Bijbel kregen de IsraĆ«lieten manna tijdens hun exodus door de woestijn.”

Historische grond

Laatste stop was het haventje van Nieuw en Sint Joosland. Volgens Peter Joosse van de dorpsvereniging is het historische grond. “In 1966, Nieuw en Sint Joosland was net geannexeerd door Middelburg, wilde het gemeentebestuur het haventje als stortplaats voor huisvuil gebruiken. Daar heeft het hele dorp zich tegen verzet. Uit dit protest ontstond de dorpsvereniging.”

Volgens Joosse zijn de gevaren nog steeds niet geweken. “De Raad van State heeft onlangs weliswaar het plan van de gemeente Middelburg voor de aanleg van bedrijventerrein De Trekdijk vernietigd, maar er dreigen nieuwe gevaren. Hier vlakbij moet de stroom aan land komen van windmolens op zee. Het gevaar dreigt dat onze achtertuin steeds meer een energiepark wordt. Aan de andere kant kennen we de bedreigingen van het Middelburgse bedrijventerrein Arnestein en de haven van Vlissingen-Oost. Met deze fietstocht willen we de politiek in Middelburg duidelijk maken dat Nieuw en Sint Joosland een prachtig dorp is dat behouden moet blijven.”

Memo aan gemeenteraad

Wethouder Rutger Schonis vond het bezoek aan Nieuw en Sint Joosland nuttig. Vandaag praat het college van B&W over hoe het verder moet nu de Raad van State het plan voor het bedrijventerrein De Trekdijk heeft vernietigd. “Binnenkort sturen we een memo naar de gemeenteraad, nog niet met concrete plannen, maar over de procedure die we nu willen volgen. Volgende week praat ik met de dorpsraad hierover.”

Daarnaast start de gemeenteraad binnenkort met een onderzoek naar hoe het zo heeft kunnen lopen rond de Trekdijk.

Wethouder Schonis van Middelburg plant twee tamarisken in de dorpstuin van Nieuw en Sint Joosland