Weer vertraging bouw Britannia: PFAS in grond gevonden

De bouw van hotel Britannia in Vlissingen loopt wederom vertraging op. Op het bouwterrein zijn verhoogde waardes PFAS aangetroffen. Ontwikkelaar AVV Beheer stelt de gemeente aansprakelijk voor de grondvervuiling.

AVV Beheer vermoedt dat de PFAS in de grond zijn gekomen na blusdemonstraties tijdens een van de vorige edities van het hulpverleningsevenement Rescue Zeeland. De gemeente doet onderzoek naar de oorzaak van de grondvervuiling.

Dennis Castel, woordvoerder van Rescue, zegt dat er bij het blussen tijdens demonstraties altijd gebruik is gemaakt van de waterpunten op de boulevard. “Dat is gewoon drinkwater.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente zit de vervuiling niet direct aan de oppervlakte, maar in een diepere laag van de bodem. “Maar als een storm opsteekt, weet je niet of het zich toch kan verspreiden”, vertelt ze.

Op 19 april heeft de gemeente een brief ontvangen van AVV Beheer. In die brief wordt gesteld dat in de grond op het bouwterrein verhoogde waardes PFAS zijn gevonden. Daarop heeft de gemeente advies gevraagd aan de GGD over mogelijke risico’s van de vervuilde grond voor de volksgezondheid. Afgelopen maandag heeft de GGD het rapport met hun bevindingen gedeeld, omwonenden zijn vanochtend geïnformeerd.

De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland zegt dat er tijdelijke maatregelen genomen moeten worden om verspreiding van de verontreinigde grond te voorkomen. De gemeente wil het terrein in overleg met de RUD en AVV Beheer zo snel mogelijk afdekken.

De GGD verwacht dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor de omgeving. “Dit betekent dat er op dit moment geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid”, aldus de gemeente.

Meer tegenslagen bij bouw

De bouw van het nieuwe hotel Britannia op de Vlissingse boulevard lijkt een gebed zonder einde. In februari werd puin in de grond gevonden en in september 2021 kwam een bunker tevoorschijn. Daarnaast maakten omwonenden bezwaar tegen de bouw vanwege de omvang, de mogelijke windoverlast en zonlichthinder. De plannen voor het sterrenrestaurant op de achttiende verdieping werden vorige maand overboord gegooid.

Ver vóór die tijd waren AVV Beheer en de gemeente al in gesprek over het hotel. In 2016 werden ontwerpen gepresenteerd en in juni 2018 werd al een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. In al die tijd is er nog geen paal de grond ingeslagen en is het terrein vooral te herkennen aan het gapende gat dat tussen de gebouwen op de boulevard te zien is.

Op de plek van het gat moet nog steeds een vijfsterrenhotel verrijzen van achttien verdiepingen met meer dan 200 hotelkamers.

Hoe lang de bouw van het hotel nu vertraagd wordt, is niet bekend.

Dit is een bericht in samenwerking met Omroep Zeeland.

Sloopwerkzaamheden bij Britannia in het najaar van 2022 (foto: Anne-Marie van Eersel)