CDA krijgt geen meerderheid voor beperken bouwhoogte flat in Mortiere tot zeven woonlagen
De Middelburgse CDA-fractie kreeg dinsdagavond geen raadsmeerderheid voor hun amendement over beperking van de maximale bouwhoogte in de wijk Mortiere. De andere partijen vinden het belangrijk dat woningbouwplannen kunnen doorgaan, gezien de woningnood. Ook vreesden ze voor planschadeclaims.
De gemeenteraad stemde over wijzigingen in het ontwerpbestemmingsplan Mortiere fase 13. De CDA-fractie was van mening dat het voorgestelde bestemmingsplan afbreuk doet aan de woonkwaliteit in de Mortiere en de beeldkwaliteit van de stad Middelburg. Een solitaire woontoren van maximaal 12 bouwlagen (37, 5 meter hoogte) doet volgens het CDA afbreuk aan een goed woon- en leefklimaat, voor zowel de huidige als de toekomstige bewoners in de wijk. Vooral ook omdat de rest van de wijk nagenoeg geheel uit grondgebonden laagbouw bestaat.
Zeven lagen
Daarom had het CDA begin dit jaar een motie ingediend met het verzoek aan het college een hoogbouwvisie op te stellen. Deze motie is raadsbreed aangenomen.
De fractie wilde in het amendement de hoogbouw beperken tot 21 meter (zeven bouwlagen), ook al waren er dan ook nog nadelen, zoals schaduwwerking, windval, verlies aan privacy en geluidsoverlast voor met name de toekomstige bewoners. Het CDA had voor zeven bouwlagen gekozen, omdat dit aantal in de omgevingsvisie van de gemeente Middelburg staat.
Precedent
Daarnaast noemde CDA-raadslid Wim Kant geluidsbelasting en negatieve effecten op de skyline van Middelburg, die nu vanaf de N57 wordt bepaald door de Lange Jan, Het stadhuis en de Oostkerk. Tenslotte vond de partij dat met dit bestemmingsplan een voorschot wordt genomen op de nog vast te stellen hoogbouwvisie. Daarmee zou volgens het CDA op voorhand al een precedent worden geschapen, waarmee deze visie wordt ingekleurd.
Woningnood
VVD en LPM hadden wel begrip voor het amendement, maar vonden de woningnood zwaarder wegen. Andere partijen noemden het risico op planschadeclaims van het consortium dat de flat wil bouwen. Ook het alternatief, dat Middelburg in het buitengebied op zoek moet naar extra ruimte voor woningbouw, sprak weinig partijen aan. Middelburg heeft weinig ruimte voor inbreiding, dus hoogbouw is nodig, stelde Kim Reynierse (D66).
Amendement verworpen
De SGP stelde dat de bewoners van de wijk Mortiere al veel hebben moeten slikken, doordat er meer woningen zijn gebouwd dan aanvankelijk was toegezegd. Het college moet luisteren naar de inwoners van de wijk en niet naar het consortium, vond raadslid Corné de Voogd. Het CDA kreeg echter geen raadsmeerderheid voor het amendement.
De wijk Mortiere (foto: Omroep Zeeland)